Sveriges första killjour öppnar i Norrtälje
Fortfarande finns mansjourer bara ett mindre antal kommuner i landet. Men behovet är stort, det visar erfarenheterna från den nyöppnade mansjouren i Norrtälje. Där startar snart också Sveriges första killjour.
Många män tror att de inte kan tala om känslor och behov, säger Cai Bellander. - Men när det finns någon som lyssnar märker de att det faktiskt inte är så svårt.
Foto: Michael Lövtrup
Det är naturligtvis först och främst av rent praktiska skäl. Men Cai Bellander, initiativtagare till mansjouren, ser också en symbolik.
- När man sätter på sig tofflorna tar man av sig sin sociala mask. Här frågar vi inte vad du jobbar med eller varifrån du kommer, bara vem du är.
Jouren i Norrtälje har varit i gång i två månader och är en av blott två i Stockholm län - den andra finns i Stockholms stad. Tre kvällar i veckan har man fast telefon- och besökstid, men ofta går någon av de 14 volontärerna upp till lokalerna även dagtid och sitter någon timme vid telefonen. Uppskattningsvis 40-45 samtal tar man emot per vecka.
Vilka ämnen som helst
Till våren utökas verksamheten med bland annat en samtalsgrupp för tonårspappor.
Dessutom är man i färd med att starta landets första killjour.
- Jag har jobbat en del på skolor och ungdomsgårdar och insett att det finns ett intresse bland unga killar för en sådan här verksamhet, säger Cai Bellander.
Idén med killjouren är att unga män, som har sin egen ungdomstid i färskt minne, ska finnas tillgängliga för tonårskillar som vill prata om problem och erfarenheter, om hur man kan hantera olika situationer på ett bra sätt. Ämnet kan vara relationer, sex, våld, mobbing - eller vad som helst.
Än så länge har två killar i 20-årsåldern knutits till projektet. En är Mikael Eriksson, som kände att han genom sina egna erfarenheter kunde vara ett stöd för andra killar.
Vill få bort mes-stämpel
- Det kan handla om hur man undviker att hamna i dåligt sällskap, att man lär sig stå på egna ben trots att man haft en dålig uppväxt, förklarar han.
En viktig del av arbetet blir att försöka få bort "mes-stämpeln" bland killar att erkänna att man mår dåligt eller är ledsen.
- Vi killar tävlar alltid med varandra, vem som är starkast, snabbast, häftigast. Killjouren ska vara ett ställe där man inte behöver tänka på sin position i gruppen, säger Mikael Eriksson.
Arbetet på jouren i Norrtälje sker helt ideellt. Fram till årsskiftet står Norrtälje kommun för lokalhyra och el. Vad som sedan sker är ännu inte bestämt.
För egen del tycker Cai Bellander att staten borde ta ett större ansvar. För behovet finns överallt. Det är långt ifrån bara Norrtäljebor som ringer till jouren.
Samtidigt är han övertygad om att mansjouren är lönsam för kommunen.
- Vi befrämjar folkhälsan. Genom att männen kommer hit sparar vi pengar åt exempelvis socialförvaltningen och psykiatrin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!