Svårt för matbutiker i skärgården
Matbutiker i skärgården har tuffa villkor. Lönsamheten är ofta dålig och att driva butik året-runt i skärgården är svårt. Många butiker har tvingats slå igen.
Det visar rapporten från föreningen Landsbygdshandelns främjande som detaljerat kartlagt 42 öbutiker i landet. Fyra av dessa öbutiker finns i Roslagens skärgård i Norrtälje kommun.
— Vi har besökt alla de öbutiker som omfattas av rapporten och gjort en översyn av grundproblemen. Förstudien förstärker uppfattningen att öbutikerna har problem med lönsamheten, säger Christer Forssander som är ansvarig för skärgårdsbutiker på ostkusten i projektet.
Kämpar för överlevnad
Christer Forssander bor själv på skärgårdsön Arholma i Roslagens norra skärgård. Ön saknar fast förbindelse till fastlandet. Där drev han Arholma lanthandel i 14 år.
Arholma handel har under många år fått kämpa för att överleva.
Butiken som omsätter 3 miljoner kronor har nyligen överlåtits till Arholma ekonomiska förening med anställd föreståndare.
Arholma ekonomiska förening köpte Arholma handel redan i slutet av 1980-talet men har alltid fram till nu arrenderat ut rörelsen.
Innan föreningen själva tog över ansvaret hade flera olika privata innehavare försökt få butiken lönsam.
Återinvigdes
När lanthandeln återinvigdes i den nya regin förra året håller butiken öppet året runt.
Under sina år som innehavare av Arholma lanthandel kom Christer Forssander problemen tätt inpå och vet vad det vill säga att driva öbutik. Han tvingades exempelvis att stänga butiken helt två vintrar därför att lönsamheten var för dålig.
— Det var även av för dålig lönsamhet som butiken överläts till Arholma ekonomiska förening, säger han.
Projektgruppen ska ta fram förslag till åtgärder och tips på hur skärgårdshandlarna kan öka lönsamheten.
Komplettering
Ett tips som redan nu levereras är att handlarna kompletterar affären med någon annan verksamhet, som kafé.
Magnus Uggla som bor på en av grannöarna till Arholma, Krokholmen, är med i Arholma ekonomiska förening.
— Vi har kompletterat affärsverksamheten med både postservice och utlämning av systembolagsvaror. Vi säljer bränsle och har kafé. Och så har vi tre hyresgäster i butiksfastigheten som vi får in pengar av. Vi vet inte hur vi kan förändra butiken så mycket mera, säger Magnus Uggla.
Åretruntöppet
Magnus Uggla säger att butiken är tillräckligt lönsam så att den kan hållas öppet året runt.
— På somrarna är det inga problem att få butiken att gå ihop, värre är det på vintern. Till de största problemen hör höga inköpspriser och att det är svårt och kostsam att få ut varorna till ön. Det bästa vore om folk handlade ännu mera och Arholmas befolkning växte, säger Magnus Uggla.
På Arholma finns ett 40-tal familjer och omkring 70 bofasta invånare. På sommaren ökar invånarantalet med det flerdubbla tack vare alla sommargäster. Ön har mellan 300 och 350 fritidshus.
Servicegraden på ön är låg. Här finns ingen krog och den service som finns står egentligen Arholma lanthandel för.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!