Den 30 november förra året samlade Christer Bergström ihop sina personliga tillhörigheter och lämnade Upsala Nya Tidnings lokalredaktion i Tierp för sista gången. I alla fall som anställd.
I mer än 36 år arbetade han på tidningen, till en början som lokalredaktör i Norrtälje kommun och därefter som detsamma i Östhammar och Tierp.
Att nu själv kunna styra sina dagar är inget han längtat efter och han beskriver känslan som mycket ångestladdad.
– Folk hör av sig och gratulerar, de säger att jag nu kan dra mig tillbaka och bara njuta. Men jag har alltid älskat mitt jobb och det känns hemskt att inte längre få vara en del av det, säger han under en rundresa i de två kommuner han senast bevakat för UNT:s räkning.
Inom kort fyller Christer Bergström 67 år, så han har jobbat länge. Och han hade gärna fortsatt, om inte lagen om anställningsskydd sagt ifrån.
Redan som barn tyckte han om att läsa och skriva. Tidigt började han och en kompis dessutom skicka egentillverkade tidningssidor till varann och drömmen var att en dag bli journalist. En dröm som blev sann tack vare ett annat intresse; det för musiken.
– Jag spelade i band, var och är fortfarande mycket musikintresserad, och fick chansen att skriva musikrecensioner, säger han och fortsätter:
– Det ledde sedan till frilansuppdrag åt Norrtelje Tidning och slutligen till ett fast jobb på UNT.
Född och uppvuxen i Norrtälje kommun känner Christer Bergström området som sin egen ficka. Och när arbetsgivaren i samband med nedläggningen av redaktionen i Norrtälje flyttade honom till Östhammar, beslutade han sig för att skriva en bok – om Roslagen.
– Jag köpte en lägenhet i Öregrund och som ny på orten kände jag inte så många. Då hade jag gott om tid för bokskrivande på kvällarna.
En bok blev två och när han sedan flyttades till redaktionen i Tierp och i den vevan köpte en övernattningslägenhet i Söderfors, var visan densamma.
– Då hade jag tid att skriva en bok om staden Norrtälje, dess utveckling från 400-talet fram till i dag och även visioner om framtiden.
Att skriva böcker har varit en stimulerande sysselsättning vid sidan av jobbet och för att fortsätta känna att han gör något meningsfullt, skriver han vidare. Just nu på en bok om profiler – främst konstnärer, författare och musiker – som påverkats av Roslagens miljö i sitt skapande.
Rädd för att förlora sin kreativitet kommer han också att fortsätta fotografera, spela på sina elgitarrer, hålla vinprovningar och laga mat.
– För mig klingar ordet pensionär väldigt illa. Det får mig att tänka på någon som drar sig tillbaka, varvar ner och lever ett mer tillbakalutat liv. Då låter senior bättre.
Det säger Christer Bergström när han precis ska till att beställa lunch på en restaurang i Tierp. En restaurang som erbjuder pensionärsrabatt.
– Nej, där går gränsen. Jag betalar hellre ordinarie pris.