Ström renar vatten
En liten elektronisk låda som laddar upp vatten med svagström är den uppfinning som Anders Lundquist i Grisslehamn fått patent på.Tekniken bygger på svaga strömimpulser helt ofarliga för människan som minskar mängden bakterier och andra föroreningar i vatten.
Anders Lundquist i Grisslehamn har utvecklat en metod att rena vatten som bygger på en teknik med strömimpulser som minskar bakterier och andra föroreningar.
Foto: Christer Bergström
Principen har stora förutsättningar att användas för att lösa reningsproblem i sim- och badanläggningar samt värme- och kylanläggningar och påverkar båtbottnar mycket gynnsamt.
Tekniken har provats i Rimbo Leisure Centers badanläggning och är installerad på rehabiliteringsbadet vid Säters sjukhus, flera andra pool- och varmvattensanläggningar i landet och i 67 lägenheter i Kumla Bostads AB. I lägenheterna renas både varm- och kallvatten med systemet.
— Alla virus och farliga bakterier tas om hand. Ett annat användningsområde är tvättmaskiner. Med systemet skulle man slippa ha tvättmedel med tvättmaskiner som är byggda för att klara tekniken, säger Anders Lundquist.
Bred användning
Användningsområdena är alltså omfattande när det gäller att rena allt slags vatten från föroreningar. Systemet tar också bort kalkavlagringar.
Anders Lundquist fick idén för 32 år sedan då han seglade med en räktrålare över Atlanten.
— Det blev ett fel i maskinrummet med en trasig ledning. Varje gång båten guppade till blev det kontakt mellan kopparplåten i fören och svagströmsledningen. Efter seglatsen märkte jag att bottenskrovet var helt fritt från skal, snäckor och alger. Orsaken var strömimpulserna som ledningen skickade ut.
Elektromagneter
När Anders Lundquist beskriver det hela på tekniskt språk säger han att tekniken för vattenrening och desinfektion grundas på elektromagneter som genom införande skapar ett elektromagnetiskt fält i ett filter.
Signaler kan skickas in i vilka vattenfilter som helst och det finns en magnetisk ledare i filtrets mittpunkt som sänder ut strömmen.
Med sin frekvens och sitt magnetiska fält slår strömmen sönder mikroorganismer och föroreningar.
Forskning kring tekniken sker för närvarande vid Uppsala universitet, på Erkenlaboratoriet utanför Norrtälje.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!