Stövelkastning fullständigt ofarligt
Man blir inte förlamad av stövelkastning om man kastar på rätt sätt. Det hävdar svenske mästaren och före detta världsrekordhållaren i stövelkastning Ari Parkkinen från Edsbro.
Skada halskotor
Tappar man balansen under kastet slår man huvudet i marken medan stöveln singlar över ens rygg. Det är i samband med detta som skador kan uppstå. Eftersom båda händerna används för att få kraft har man inget att ta emot sig med.
Faller man på hjässan med hela kroppstyngden är det stor risk att halskotorna skadas, menar läkare. Det är samma typ av skador som man kan få när man dyker på grunt vatten.
Men skadorna har uppkommit eftersom utövarna kastat på fel sätt.
—Ett korrekt stövelkast utförs med ena handen. Det liknar ett diskus- eller spjutkast, säger Ari Parkkinen från Edsbro i Norrtälje kommun.
Han vann lagguld i SM i stövelkastning i Västerås i maj och var med och arrangerade världsmästerskapen i Norrtälje 1995. Han har varit svensk singelmästare och för tio år sedan innehade han under en månad världsrekordet på 51,76 meter.
En plojgrej
—Att slunga stöveln baklänges mellan benen är en plojgrej. Det är inte riktig stövelkastning. Det är inte konstigt om folk blir skadade om de försöker sig på det, säger Ari Parkkinen.
— Man ska hålla stöveln i skaftet bakom ryggen. Man svingar sedan stöveln först åt sidan och sedan över kroppen. Då får man maximal kraft och en bra bana, säger Ari Parkkinen.
I Finland är stövelkastning en stor sport och den har spridit sig till flera andra länder, bland annat Sverige, Frankrike, Estland, Tyskland och Nya Zeeland.
Den 15—16 juli går VM i stövelkastning i Kokenmäki i Finland, med kastare från åtta nationer.
Vänsterstövel
Antti Syrjälä i Rimbo har kastat mycket stövel i sina dagar. Han har bland annat varit med och arrangerat tävlingar i Sigtuna. Han har aldrig hört talas om det livsfarliga sättet att med båda händerna kasta stöveln mellan benen och över ryggen.
—Man ska kasta med en hand så att hälen flyger först, annars bromsas stöveln upp när det kommer luft in i skaftet. Och så ska det vara en vänsterstövel av märket Nokia, storlek 43. Sådan är traditionen, säger Antti Syrjälä.
Han förklarar att man fritt kan välja hur man vill hålla stöveln och om man vill snurra några varv innan man slungar i väg den. Han har inte hört talas om någon som blivit allvarligt skadad i samband med en stövelkastningstävling.
Träffade publiken
—Kyrkorådets ordförande i Sigtuna Birger Brolund kastade av misstag en stövel i ansiktet på en kvinna i publiken under en tävling för några år sedan. Hennes glasögon gick sönder. Han försökte snurra runt som man gör i diskus och stöveln flög åt helt fel håll. Men värre än så tror jag inte att någon har blivit skadad när sporten har utövats under korrekta former, berättar Antti Syrjälä.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!