ett bevarande.
- Vi kommer att begära att staten ger extra pengar som förverkligar idéerna om att bevara Arholma norra fort och en rad andra försvarsanläggningar i landet, säger på onsdagen Ingela Andersson vid Fortifikationsverket till UNT.
Försvarsmaktens förändringar av deras markområden i skärgården är en följd av såväl tidigare års försvarsbeslut som det senaste försvarsbeslutet: Färre övningsområden, förråd och anläggningar behövs.
Det är skälet till att Arholma norra fort avvecklas som militär anläggning.
Det är regeringen som tar det avgörande beslutet om Arholma norra fort räddas undan skrotningsdöden eller inte. Om inte staten ger de extra pengar som behövs för att bevara anläggningen sopas alla spår bort av anläggningen - fortet gjuts igen och anläggningen töms på alla föremål.
Uppskjutet beslut
Regeringen skulle egentligen ha tagit ett beslut före sista juli. När UNT talade med Paul Sjöberg vid försvarsmakten i somras sade han att regeringen måste ta ett beslut före årets slut.
Men så har inte skett. Det är därför fortfarande oklart om Arholma norra fort kommer att bevaras och återuppstå som bland annat turistmagnet, vandrarhem och museum.
- Det som krävs för att regeringen ska skjuta till pengar är att Fastighetsverket bestämmer sig för att bevara Arholma norra fort. Men för att Fastighetsverket ska ställa sig positiv till bevarandet måste verket få extra pengar, säger Ingela Andersson.
Arholma byalag, Arholma intresseförening och Arholma skärgårdsförening har gått samman om en gemensam skrivelse som har skickats till regeringen. I skrivelsen vädjar föreningarna till regeringen att bevara försvarsanläggningen.
Paret Mats och Marie Eriksson som står bakom företaget Skärgårdsaktiviteter vill öppna vandrarhem med 60 bäddar på den gamla militäranläggningen.