Smygfilmande kvinna uppsagd
En kommunal tjänsteman i Norrtälje spelade in ett lönesamtal med hjälp av sin filmkamera. Hon hävdar att det var av misstag, men arbetsgivaren tror inte på det och har sagt upp henne från jobbet som hon haft i 35 år.
Kvinnan hävdar att hon kallades till ett lönesamtal.
Men när hon kom till mötet, där två kommunala chefer och en facklig företrädare fanns med, fick hon genast höra att hon inte skulle få vara med.
Hon visades sedan ut ur rummet.
Kvinnan gick sin väg men lämnade kvar sin handväska i mötesrummet. I väskan låg filmkameran med inspelningsknappen intryckt.
Polisanmälan
När kommunens representanter i förhandlingen fick veta att mötet var inspelat i allra största hemlighet, och att uppgifter från inspelningen dessutom hade lämnats ut till andra anställda, reagerade de mycket starkt.
Arbetsgivaren sade upp henne och gjorde en polisanmälan mot kvinnan.
Polisens och åklagarens förundersökning lades dock ner. Brott kunde inte styrkas och man ansåg att inspelningen inte hade gjorts medvetet.
Den kammaråklagare som arbetade med målet säger till UNT:
- Hon har inte gjort något fel och har inte begått något sekretessbrott. Man har rätt att spela in ett lönesamtal. I ett personalärende har man rätt att ha full insyn, hon borde därför ha fått vara med på mötet.
Hänvisar till tystnadsplikt
Oavsett vad polisanmälan hade resulterat i så hade Norrtälje kommun ändå sagt upp kvinnan, bland annat på grund av att kommunen ansåg att hon missbrukat tystnadsplikten och varit illojal mot arbetsgivaren.
I kommunens brev till henne där hon sägs upp står bland annat:
" ... I detta fall har du i hemlighet genomfört en bandupptagning och lämnat ut uppgifter från denna som ligger både i arbetsgivaren och den fackliga organisationens intresse att inte ge spridning åt. Utlämnandet av dessa uppgifter har varit ägnade att skada arbetsgivaren och betecknas därför som ett grovt brott mot tystnadsplikten och därmed anställningsavtalet. ..."
Kvinnan och Norrtälje kommun tolkar det hela på olika sätt och till vissa delar står ord mot ord i deras berättelser.
Inga kommentarer
Norrtälje kommun hävdar exempelvis att det var en MBL-förhandling som omfattades även av andra personer - och ett inte ett enskilt lönesamtal.
Kvinnans fackliga ombud vill inte ge några kommentarer om tvisten till UNT med motiveringen att förhandlingen inte är avslutad.
Inte heller jurister vid Sveriges kommuner och landsting vill figurera med namn eller ge några uttalanden. Men de har en annan uppfattning än åklagaren:
- En chef måste ha sin fulla rätt att neka en arbetstagare att vara med vid ett möte. Även om chefen kallat den anställde dit, kan chefen i sista stund ändra sig. Vad gäller inspelningen finns inget i arbetsrätten som säger om detta är rätt eller fel, säger en av juristerna.
Kräver skadestånd
Fackförbundet kräver att kvinnan får skadestånd plus att hennes månadslön räknas upp rejält fram till hennes ålderspension.
Norrtälje kommun går med på att betala 90 procent av hennes nuvarande lön.
Företrädare för Norrtälje kommun vill inte kommentera händelsen med motiveringen att ärendet är sekretesstämplat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!