Skelettfynden upprör Norrtäljeborna
- Om skelettfynden från kyrktomten i Norrtälje kommer från okända gravar, då måste en arkeologisk undersökning göras. Men för att vi ska kunna konstatera det måste vi se tecken på nedgrävning.Det säger Mats Jonsäter vid länsstyrelsen i Stockholms län i en kommentar till UNT:s artikel på fredagen.
Muddringsmassorna kommer från grävningsarbeten på kyrktomten där det nya församlingshemmet byggs.
För någon vecka sedan påträffade byggarna dessutom fyra skelett på själva kyrktomten i samband med samma grävningsarbeten.
Men Mats Jonsäter säger att det fortfarande inte finns skäl för länsstyrelsen att åka till Norrtälje för att på plats ta ställning till om församlingen bryter mot kulturminneslagen.
— Det här är en knepig situation; vi kan inte klassa fynden som fornminnen enbart med skelettdelarna som utgångspunkt, vi måste veta var på kyrktomten de påträffades. Om fler fynd görs vill vi komma in i ett tidigare skede, säger han.
Besviken
Mats Jonsäter är besviken på Norrtälje-Malsta församling som inte berättat att det fanns kvarlevor i marken där bygget pågår:
— När vi gav tillstånd till församlingshemmet försäkrade kyrkoherden att det inte fanns några gravar där. Med på möten som vi var på fanns också företrädare för kommunen. Och så kommer detta!
UNT:s artikel upprörde många Norrtäljebor som hörde av sig till redaktionen. En av dessa var företagaren Wanja Schubert som har gjort sig ett namn i Norrtälje för att slå ett slag för bevarandet av stadens gamla miljöer och historia.
— Det finns inte längre någon garanti för att man blir tryggt begravd. Norrtälje-Malsta församling försöker få det att låta som att det inte finns någon kyrkogård på kyrktomten, men det finns det, säger hon och fortsätter:
— Kyrktomten är egentligen en kyrkogård, men församlingen försöker få det att låta som den enbart är en kyrktomt.
Donerade mark
Hon berättar att efterlevande år 1832 donerade mark på den norra sidan av kyrkan, den mark som nu församlingshemmet byggs på.
— Kyrkogården söder om kyrkan var nämligen fullbelagd och behövde ökas ut. Mellan år 1832 och 1884 avled 1 773 personer i Norrtälje. Självklart måste en stor del av dessa ha begravts på den norra sidan av kyrkan. Var är dom annars begravda?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!