Skelettfynd i dumpningsmassor

Skelettdelar av en halv människa på en dumpningsstation vid toppen av slalombacken i Norrtälje.Det fann privatpersonen Kurt Boxström på onsdagen.

Foto: Christer Bergström

Norrtälje2005-09-29 19:01
När byggarna gräver för det nya församlingshemmet på kyrktomten centralt i Norrtälje råkade skelettdelar följa med muddringsmassorna.
— Norrtälje-Malsta församling hackar i döden på ett osmakligt sätt. Vid begravningar talar kyrkan så vackert om Guds åker och om värdet av att få vila i frid. Det talet är meningslöst när man ser hur respektlös kyrkan är i det här fallet. Jag skulle inte vilja se kvarlevor av mina föräldrar på en dumpningsplats, säger Kurt Boxström.
För någon vecka sedan påträffade byggarna som uppför det nya församlingshemmet fyra skelettfynd på kyrktomten.

Länsstyrelsekritik
Som UNT skrev i en artikel för några dagar sedan riktar länsstyrelsen i Stockholms län kritik mot detta. Carl-Henrik Ankarberg, förste antikvarie vid länsstyrelsen, menar att det är en oetisk hantering och anser att församlingen borde fundera på hur rätt det är att gräva på mark där det finns kvarlevor av begravda personer.
När Kurt Boxström kom till dumpningsstationen ett par kilometer utanför Norrtälje på onsdagsmorgonen såg han hur skelettdelar låg ytligt i jordmassorna.
— Jag behövde inte ens gräva, jag kunde plocka upp ryggrad, skallben, lårben, bäckenben, delar av en hjärna, halskotor, skulderblad och hörselgång, säger han.
Berth Eriksson har jobbat 50 år i kyrkan som kantor.
— Det här är skandal! Vi har krävt att församlingen skulle göra en arkeologisk undersökning innan bygget startade, men församlingen har garanterat att inga kvarlevor skulle finnas på marken. Nu lämnar vi fynden till polisen, säger han.
Gunnar Ljungkvist, jurist på länsstyrelsen i Uppsala tycker att länsstyrelsen ska åka till Norrtäljes kyrktomt för att på plats få klarhet i om resterna kommer från en gammal, okänd kyrkogård:
— Om fynden kommer från en kyrkogård som inte tidigare är känd måste församlingen ha tillstånd även enligt det andra kapitlet i lagen om kulturminnen som tar upp hur fornminnen skyddas. Då krävs en arkeologisk undersökning.

Reagerar inte
I dag har Norrtälje-Malsta församling tillstånd av länsstyrelsen att förändra utseendet på kyrktomten i Norrtälje enligt 4:e kapitlet i lagen om kulturminnen.
Anders Sandström, jurist vid Uppsala stift, reagerar ingenting över UNT:s uppgifter:
— Jag utgår från att entreprenören har erfarenhet av sådana här uppdrag. Det är vanligt att fynd av det här slaget görs vid byggen på kyrkans anläggningar. Norrtälje-Malsta församling lovar att ta hand om fynden och se till att en värdig ceremoni av dessa ordnas när bygget är klart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om