Silor kan rivas eller bli bostäder
Silorna i Norrtälje kan rivas eller förvandlas till bostäder, hotell och restauranger när Lantmännen lägger ner anläggning redan efter årets skörd eller innan skörd 2007.
Silorna i Norrtälje läggs ner i år eller nästa. Det öppnar möjligheter för Norrtälje kommun att utveckla hamnområdet i snabbare takt än väntat.
Foto: Christer Bergström
Nu kan en utveckling av hamnen innehållande 400 bostäder med kommersiell verksamhet starta inom ett par år.
Förslag finns
Redan i början av 1990-talet presenterade Skanska ett omfattande förslag på hur företaget ville omdana hamnen genom att bygga 400 lägenheter i området. Silobyggnaderna skulle byggas om till hotell- och konferensverksamhet.
På senare år har Norrtälje kommun varit aktiv för att utveckla hamnområdet. År 2003 hölls exempelvis dialogmöten under tre dagar där allmänhet, företag, föreningar, organisationer, politiker och tjänstemän med flera fick komma med idéer och förslag om hamnens framtida gestaltning och innehåll.
Avvecklingen som nu presenteras öppnar nya möjligheter för kommunen och privata byggherrar att förändra hamnen och göra den mer levande.
— I våra planer hade vi tänkt att börja bygga utifrån hamnen och in mot den i etapper. När Lantmännen lämnar området kan vi kanske börja att bygga även i den inre delen. Det underlättar utbyggnaden, säger Bengt Ericsson.
Epok tar slut
Det är ändå med blandade känslor han tar emot beskedet om att Lantmännen stänger anläggningen.
— En epok tar ju slut. Sedan har vi den andra sidan där vi kan utveckla hamnen som en levande stadsdel på ett helt annat sätt, säger kommunalrådet Bengt Ericsson (c), i Norrtälje kommun.
Bengt Ericsson kommer ihåg hur det var förr när sädeslassen kördes i säckar till Lantmännens anläggning i hamnen.
Då gick tågen till Norrtälje. Sedan böts säckarna ut mot vagnar.
— Lantmännens verksamhet har varit en viktig del av bygdens näringsliv. Nu försvinner den. Hamnen drabbas som utskeppningshamn när anläggningen stängs, det blir färre anlöp av fartyg. Det som blir kvar är flistransporterna, säger Bengt Ericsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!