Säkerheten har inte höjts anser personalen vid Norrtäljeanstalten

— Här har det inte hänt ett skit för att höja säkerheten sedan den stora fritagningen genomfördes i augusti!Så säger flera anställda vid Norrtäljeanstalten till UNT. Men ingen vågar framträda med namn av rädsla för att mista jobbet.

Norrtälje2005-02-09 00:00
Vad de anställda säger är bland annat att ingen utlovad mobilstörningsutrustning installerats.
En annan säkerhetshöjande åtgärd som de inte sett skymten av är att förbättra belysningen med starka lampor mot murarna för att få en bättre bevakning.

Överdriven kritik
Hans Olof Larsson, chef för Norrtäljeanstalten, tycker att kritiken är överdriven.
— Det stämmer inte alls att påstå att det inte hänt någonting. Det har det visst, säger Hans Olof Larsson som ändå ger kritiken rätt till vissa delar.
Det var efter den spektakulära fritagningen vid Norrtäljeanstalten i augusti och efter en fritagning från Hall i juli föra året som kriminalvårdsstyrelsen skyndsamt tog fram en rapport över åtgärder som måste göras för att höja säkerheten vid båda dessa anstalter.

Inte åtgärdat
Förra generaldirektören Lena Häll Eriksson gav i en skrivelse daterad 9 augusti 2004 order om att åtgärder "omedelbart ska genomföras med anledning av fritagningarna i Hall och Norrtälje."
Några av åtgärderna är bland annat att införa mobilstörningsutrustning i första hand på Hall- och Norrtäljeanstalterna, förstärka murarna, förbättra kameraövervakningen, förbättra belysningen med starka lampor som lyser upp murarna, larma fler staket och se över nyckelsystemet.
Ingenting av detta har gjorts vid anstalten i Norrtälje.
— Nej, det riktigt. Men dessa åtgärder är inget som vi i anstaltsledningen styr över. Det är kriminalvårdsstyrelsens säkerhetsgrupp som arbetar med dessa frågor och åtgärdsförslaget är för näravarnade ute på remiss till alla berörda.

Ute på remiss efter nästan ett halvår när åtgärderna skulle genomföras omedelbart?
— Det här är som sagt inget som vi styr över. Vi ska svara på remissen senast 18 februari och säga vad vi tycker om åtgärdsförslagen. Sedan lägger säkerhetsgruppen fram förslaget till generaldirektören som tar ställning till det. Vi delar säkerhetsgruppens inställning, säger Hans Olov Larsson.

Påkörningshinder
Vissa åtgärder som finns med på Lena Häll Erikssons åtgärdslista har genomförts på Norrtäljeanstalten.
Dit hör påkörningshinder utanför huvuddörren, inpasseringskontroll i form av metalldetektorer som fångar upp telefoner och metallföremål, röntgenband som genomlyser väskor och liknande, samverkan och samarbete med polisen att intensifiera hotbilder samt beredskap för rymningar och fritagningar.
— Det talas om att Norrtäljeanstalten ska tillhöra den näst högsta säkerhetsklassen av anstalter i Sverige. Ska vi uppfylla det kravet måste hela listan på säkerhetshöjande åtgärder införas här. Vi har en bit kvar, säger Hans Olov Larsson.
Lena Häll Eriksson slutade som generaldirektör för kriminalvårdsstyrelsen i höstas, bara en kort tid efter det att hon skrev åtgärdsprogrammet. Hon efterträddes av Lars Nylén.
På tisdagen presenterade regeringens utredare landshövding Björn Eriksson sina slutsatser av förra årets många rymningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om