Rysare att vänta när skolors öde avgörs

En rysare väntar när beslutsfattarna i Norrtälje kommunfullmäktige om en och en halv vecka tar ställning till förslaget att lägga ner Skärsta och Singö skolor i Roslagen.

Norrtälje2006-02-01 20:29
Det räcker med att en politiker i den borgerliga majoriteten röstar mot för att fälla förslaget och därmed rädda de båda nedläggningshotade skolorna.
Så skör och knivskarp är mandatfördelningen mellan blocken. Den borgerliga majoriteten har bara en rösts övervikt.
Detta under förutsättning att miljöpartiet går på oppositionen, socialdemokraternas och vänsterns, linje om att bevara skolorna.

"Jätteknepigt"
Text utan indrag:När UNT gjorde en rundringning till några ledamöter i den borgerliga majoriteten under onsdagen visade det sig att flera håller skolfrågan öppen och ännu inte har tagit ställning.
— Ett svårt och tungt beslut. Jätteknepigt. Jag har inte bestämt mig om jag kommer att rösta ja eller nej till förslaget. Varför skriver och säger vi politiker före val att vi ska satsa på barn och ungdomar och att skolan står i fokus när vi inte gör det när det kommer till kritan? säger Britt-Marie Åhman (c).

Håller frågan öppen
Samma inställning har hennes partikamrat i fullmäktige, Berit Jansson (c), som bor i Hallstavik och varje dag konfronteras med personer som skulle beröras av en nedläggning av Skärsta skola.
- Usch, det här är besvärligt. Jag håller frågan öppen än så länge. På torsdagskvällen ska vi i centern träffas för att diskutera igenom det här. Jag vill hämta in mer fakta i ärendet innan jag tar ställning, säger Berit Jansson.
Bland de tre övriga partierna — m, fp och kd — verkar det som om alla kommer att sluta upp kring förslaget. Inga-Maja Dunér (fp) är ledamot av både fullmäktige och barn- och skolnämnden.

"Reaktioner överallt"
- Vi måste lägga pengarna på fler vuxna i skolan och inte som nu på tomma skollokaler. Uppdraget är att mins­ka tomma skollokal­ytor med 6 000 kvadratmeter, säger hon.
— Det spelar ingen roll vilken skola vi lägger ner, det blir reaktioner överallt där skolor berörs och vi måste dra ner tomma lokalytor för att få mer pengar till verksamheten, säger Ulla-Britt Pettersson (kd).
— Vi är kritiska till hanter­ingen av den här frågan. Barn- och skolnämndens politiker har slutit sig i ett rum och gjort upp det här. Det är vettlöst. Det här handlar inte bara om ekonomi utan även om lokaliseringspolitik och den måste vara rättvis, säger Mats Dannewitz-Linder (mp).

"Politisk teater"Göran Pettersson (m), barn- och skolnämndens ordförande säger:
- Det här börjar likna politisk teater. Oppositionen är emot men har inte lagt något motförslag. De vill ha allt kvar och det är omöjligt. Vi måste spara på något. Vi moderater är eniga.
Mandatfördelningen i Norrtälje kommunfullmäktige är 31—30 till det borgerliga blocket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om