Rymningsutredaren besökte Norrtälje
Jag kommer inte ut som en apostel med uppenbarelsen om hur säkerheten i svensk kriminalvård ska få den högsta säkerheten och hur problemen ska lösas. Men jag har lyssnat på kriminalvårdsledningen, med liten mun och stora öron. I natt ska jag sova på saken och sedan ta mig an att analysera problematiken.Så säger regeringens rymningsutredare Björn Eriksson när han lämnar Norrtäljeanstalten efter ett heldagsbesök på onsdagen.
I måndags besökte han Kumlaanstalten.
Under tisdagen var han åtta timmar på Hallanstalten och på onsdagen var det dags för ett besök på fängelset i Norrtälje.
Inte ute efter syndabockar
Senast den första december ska han vara klar med sin utredning om rymningarna från Norrtälje, Hall och Kumla.
— Jag kommer inte till anstalterna för att hitta syndabockar utan för att tillsammans med de olika anstaltsledningarna, facken och anställda göra något bra, säger Björn Eriksson som träffade ledning, fack och personal på Norrtäljeanstalten.
— Är problemet med rymningar verkligen ett så stort problem i svensk kriminalvård att regeringen behöver tillsätta en rymningsutredare?
— Ja, vi måste se över, titta och fundera igenom säkerhetsfrågorna. Hotbilden har blivit en helt annan när det gäller extra farliga fångar som är rymningsbenägna. Det kan handla om fångar med tillgång till mobiltelefoner eller andra kommunikationsmöjligheter som ekonomiska tillgångar. Vi ska också titta på om utomstående aktörer har en annan funktion nu än tidigare, säger Björn Eriksson och betonar att det är viktigt att ha visioner för att höja säkerheten i kriminalvården.
Några konkreta exempel på vad som kan göras för att minska hotbilden av rymningar bland interner som avtjänar straff för grov brottslighet är att Norrtäljeanstalten ska byta portar, sätta upp hinder av olika slag, höja kompetensen bland anställda, se över tekniken och rutinerna. I det arbetet sätts personalpolitiken i centrum.
— Jag tror inte på något superfängelse i Norrtälje typ Fort Knox. Norrtälje är ingen anstalt att lägga den allra högsta säkerhetsnivån på. Däremot kan Norrtäljeanstalten få en mindre begränsad grupp med interner av det tyngsta klientelet.
I dag har Norrtäljeanstalten redan en liten grupp av det tyngsta klientelet. För att höja säkerheten mot rymningar i framtiden säger t f anstaltschefen Anders Ekström att det vore önskvärt att bygga en sluten enhet i den redan sluten enhet som finns innanför murarna.
Något av det Björn Eriksson ska lägga fram i utredningen är om det finns några fel i reglerna och rutinerna på anstalterna, brister i säkerheten och vad ökande hot, mutor och organiserad brottslighet betyder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!