Rimbobo förebyggde våld i Guatemala

— Jag lärde känna många i Guatemala som utsatts för våld, tortyr och förtryck. De har berättat vad som hände dem. Det är starka berättelser. För mig kommer det att ta tid att bearbeta det jag varit med om.Så säger Emma Lundquist, 28 år, som nyligen kommit hem till Rimbo i Roslagen efter en tid som fredsobservatör i Guatemala.

Foto:

Norrtälje2004-04-10 00:00
Emma Lundquist var utsänd av den svenska Sidafinansierade organisationen Swefor. Hon åkte i oktober och kom hem för några veckor sedan.
Med högskoleexamen i folkrätt med inriktning på mänskliga rättigheter föll det sig naturligt för Emma Lundquist att söka jobbet hos Swefor som hon senare också fick.
Uppdraget gick ut att arbeta med preventiv närvaro.
— Det går ut på att vi finns på plats för att förebygga våldshandlingar. Så snart vi märker att konflikter och våldshandlingar uppstår skickar vi rapport till den organisation vi är utsända av som i sin tur upplyser omvärlden om vad som händer. Det är ett sätt att motverka våldet, säger hon.

Avlägsna byar
I Guatemala reste Emma Lundquist runt till avlägsna byar där massakrer utspelades under inbördeskriget.
Hon kontrollerade tillståndet och att inget våld förekom.
Hon färdades djupt in i djungeln. Till en by som ligger 30 mil från huvudstaden Guatemala City tog färden nästan tjugo timmar! Emma Lundquist levde bland ormar, skorpioner och giftspindlar utan el och vatten. Bodde i hyddor.
Färdsätten var minibuss, lastbilsflak och promenader.
I en by hon vistades hade omkring 330 människor dödats under inbördeskriget. Hon kom till helt utplånande byar.
— I byar mötte jag vittnen till allt det hemska. De berättade vad de varit med om. Inbördeskriget mellan gerillan och militärdiktaturen var grymt, särskilt mot indianbefolkningen. Militären tvingade in indianer i styrkan - för att döda sina egna. Militären dödade, tillfångatog och våldtog för att ta reda på vilka som tillhörde gerillan.

Rättegång mot militärer
I spåren av det grymma inbördeskriget pågår nu rättsprocesser mot de militärer som deltog i folkmorden i början av 1980-talet. En av dessa är diktatorn Efrain Rios Montt. Rättegången mot honom inleds i sommar.
— Det förekommer att vittnen utsätts för hot och trakasserier. Fredsobservatörernas närvaro blir ett skydd för dem. Fortfarande grävs massgravar fram och man letar efter döda kroppar, efter försvunna från inbördeskriget.
Rättsprocesserna som pågår är oerhört angelägna för folket i Guatemala, ja, det är viktigt att de personer som utförde de grymma dåden blir dömda, säger Emma Lundquist.
Nu är Emma Lundquists uppdrag för Swefor slutfört.
Nu söker hon nytt jobb med samma inriktning.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om