Rimbo gräver fram historien

En av de första glashyttorna i Sverige, men tidigare helt okänd, har påträffats djupt inne i Rånässkogarna i Roslagen.

Norrtälje2006-07-21 00:00
Efter två veckors utgrävningar har arkeologen Lars G Henricson från Stockholm med sina medhjälpare funnit en mängd lämningar och skärvor av olika material som kommer från den glashytta som en gång på platsen.
Både glas, tegel och deglar som glaset smälts i har grävts fram på bara några decimeters djup.
— Fynden ligger ytligt, under torven och gräset, säger han.
Lars G Henricson daterar fynden till Drottning Kristinas tid på 1640-talet.
Nu vill han göra Roslagen riksbekant och placera in landskapet i historiska sammanhang när det gäller glashyttor.
— Här låg glashyttbyggnaden med sina råvaruplager, gaslager, arbetarbostäder och andra byggnader. Det här var ett industriområde, säger Lars G Henricson när han på plats börjar berätta om vilka fynd som gjorts:
— Basvaran var olika fönstertyper av grönt glas till borgare, slott och kyrkor. Men här producerades även dryckeskärl, flaskor och buteljer, apoteks- och laboratorieflaskor. Något märkvärdigt vi funnit är skärvor av så kallat passglas, ett åttakantigt högt ölglas. Det finns bara ett sådant bevarat i Sverige, på regalskeppet Vasa.
För att komma till platsen för utgrävningen i Fixbyle får man först köra över en mil på smala slingrande asfalterade vägar från Rimbo mot Ekebyholms slott. Sedan viker man av på en smalare grusväg för att till slut parkera vid en skogsstig. Därifrån får man promenera cirka fem hundra meter in i skogen till utgrävningsplatsen.
Vad var det som ledde spåren av glashytta hit?
— Vi fann platsen i skriftliga källor. I Sjuhärads dombok från år 1671 står att en glashytta byggdes i Söderbyskogen 1641. Det finns en till glashytta i närheten, men där har vi inte fått tillstånd av markägaren att göra en utgrävning, säger han.
Redan på 100-talet e Kr anlades glashyttor i Italien, men till Sverige kom tekniken först på 1300-talet. Glashyttorna i Småland anlades i mitten av 1800-talet, men det var Mälardalen som fick de första glashyttorna i landet på i mitten av 1550-talet.
— I höst ska fynden ställas ut på Roslagsmuseet i Norrtälje. I sommar ska jag skriva en rapport till länsstyrelsen och riksantikvarieämbetet. Sedan kommer föremålen att ställas ut på olika museer, säger Lars G Henricson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om