Rederier hotas av stämning för uppsägningar
Konflikten om sjötrafiken i Roslagens skärgård trappas upp. Motsättningarna kan leda till att Seko (facket för Service och Kommunikation) stämmer de fyra rederier som vann upphandlingen av skärgårdstrafiken. Då får arbetsdomstolen avgöra fallet.
Seko anser att SSAB inte hade rätt att säga upp besättningen, utan ser det inträffade som ett klockrent fall av "övergång av verksamhet".
Hotar stämma
Övergång av verksamhet innebär att de nya entreprenörerna som vann upphandlingen ska ta över hela personalstyrkan. Då behåller personalen sina anställningsvillkor in i övergången till de nya operatörerna.
- Vi har ogiltigförklarat uppsägningarna som vi anser strider mot lagen om anställningsskydd. I förra veckan träffade vi de fyra nya entreprenörerna. Vi fick beskedet att de behöver personal, men inte hur många. Vårt krav är att alla anställda förs över in de nya rederiernas verksamhet, annars stämmer vi de fyra rederierna, säger Chang Strömberg vid Seko.
Vägledande
Vilken inställning arbetsgivarorganisationen Almega, som omfattar tusentals industri- och tjänsteföretag i landet, har i frågan kommer att bli vägledande för hur de fyra rederierna agerar - om de tar över hela personalen eller inte.
Hans Ronnerstam vid Almega vill inte kommentera frågan för UNT ännu, men UNT har uppgifter om att Almega kommer att gå på linjen att det inträffade inte är fråga om övergång av verksamhet.
- Då vet vi inte hur många som anställs och inte heller vilka anställningsvillkor de får. Då tvingas vi stämma rederierna, säger Chang Strömberg.
De fyra entreprenörerna som tar över sjötrafiken är Blidösundsbolaget, Klart Skepp AB, Bolling och Norling HB, Ängsholmen Rederi AB i samarbete med Mälarö Skärgårdstrafik HB.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!