Radioamatörer kan rädda Norrtälje vid kriser
Radioamatörer som blir sysslolösa när försvaret bantar kan bli Norrtäljes räddning vid större elavbrott. Deras radiovågor kan hålla liv i samhällsfunktioner som stannar utan el och tele, hoppas säkerhetschef Lars Amundsson.
Ska möjliggöra kommunikation
Tanken är, berättar kommunsäkerhetschef Lars Amundsson, att till exempel kommunledning, omsorg och socialtjänst ska kunna kommunicera över stora geografiska områden även om elavbrott slår ut både de fasta och mobila telefonnäten.
—Vi har haft långvariga elavbrott, uppemot åttio timmar, och jag kan säga utan att gå in på detaljer, att mobiltelesystemet klarar sig kanske sex timmar utan el, det fasta något dygn, berättar han.
När batteribackuppen tar slut står kommunens viktiga funktioner lika maktlösa som andra telefonabonnenter. I dag åker brandfordon ut med stora reservaggregat till till exempel äldreboenden, så fort ovädersvarningar rapporteras av SMHI. Det är dyrt, klumpigt och osäkert.
Frivilliga radioorganisationen har tidigare varit flitigt anlitad av försvarsmakten. Men när försvaret bantar och byter inriktning finns plötsligt hjälp att hämta för det civila.
Hur har det sett ut tidigare?
—Varje myndighet har haft sin egen kommunikation. FRO har varit fullt upptagna med försvaret. Det är egentligen först i år som de haft kapacitet att göra detta för oss. Nu satsas det allmänt på fredstida kriser. Det är bra för civilsamhället!
Varför har det inte funnits något reservsambandsnät tidigare?
—Kriserna på senare tid, stormar och oväder, har belyst sårbarheten, hur oerhört beroende av el dagens samhälle är. Utan el slås också datorsystemen ut. Det har man känt till teoretiskt tidigare, men inte trott ska hända, och inte så ofta!
Ny riskbild
Nu har ovädren visat vad de kan ställa till med. Tillsammans med terroristhot har de tvingat samhället att ändra sin riskbild, menar Lars Amundsson.
Dessutom har det offentligt ägda telesystemet överlämnats till ett antal kommersiella aktörer, som, enligt Lars Amundsson, fått slarviga uppdrag av staten:
—De har inte fått exakta krav på vilken uthållighet och vilken beredskap som faktiskt krävs. Efterklokt kan man säga att man nog inte riktigt förstod baksidan med att lämna över telefonin till privata aktörer.
Också länsstyrelsen i Stockholms län diskuterar med FRO. Men Norrtälje kommun med sin stora geografiska yta och sitt utsatta kustläge, måste rusta särskilt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!