Polis till försvar om dataintrång

I går fick den 50-årige polismannen från Roslagen ge sin version om hans misstänkta dataintrång kring mordet på Anna Lindh för Norrtälje tingsrätt.Utan egen advokat försvarade han sig själv i rättssalen.

Norrtälje2004-05-12 15:47
Polisen är åtalad och misstänkt för dataintrång, att han använde polisens it-system för att hämta information ur polisens allmänna spaningsregister om den 35-årige man som först greps som misstänkt för mordet på Anna Lindh - trots att han inte behövt informationen för att kunna fullgöra sina tilldelade arbetsuppgifter.
Genom polisens egna utredningar har man kommit fram till att 269 poliser i landet kan vara skyldiga till motsvarande dataintrång i samband med mordet på Anna Lindh.
Men bara två poliser har åtalats för dataintrånget; polisen från Norrtälje kommun och en kvinnlig polis från Stockholm.
Den kvinnliga polisen följde gårdagens rättegång på plats i Norrtälje. Hon fälldes för brottet och fick dagsböter. Hon behåller jobbet och det kommer också polisen från Roslagen att göra om han fälls.

"Sökte skinnskalle"
Chefsåklagare Christer Ekelund anser att polismannen från Roslagen gjorde det olovliga dataintrånget den 17 september förra året, några dygn efter mordet på Anna Lindh.
Polismannen förnekar brott och förklarade händelsen så här:
— Säpo och länskriminalpolisen gjorde en husrannsakan hos en skinnskalle i Rimbo. Efteråt blev jag ombedd av Säpo och länskrim att göra slagningar i polisens register för att spåra flera personer med högerextrema intressen.
— Jag tog för givet att husrannsakan hade något att göra med den då gripne 35-åringen för Anna Lindhmordet och gjorde en slagning på honom, förklarade polismannen.
— Var du med i utredningen av Anna Lindhmordet och hade fått i uppdrag att göra en slagning på 35-åringen, undrade Christer Ekelund.
— Nej, men jag blev tillfrågad att göra slagningar i registret, svarade polisen.

"Oklara regler"
Christer Ekelund anser att då polismannen inte satt i utredningen eller hade fått i uppdrag att kartlägga 35-åringen gjorde han sig skyldig till dataintrång.
— Varje polis som går in i spaningsregistret Asp måste ha en konkret uppgift att jobba med i Asp. Det hade inte polismannen, sade Christer Ekelund i sin slutplädering.
Polismannen tycker att polisens regler om när och hur man använda spaningsregistret är oklara.
— Varje polisledning måste ta sitt ansvar och upplysa poliserna om vad som gäller. Det pågår en revidering av författningstexten så att reglerna ska bli tydligare.
Som bevis har Christer Ekelund bland annat loggutdrag och exempel på skärmbild som styrker vilken typ av slagning polisen gjort.
Dom meddelas 26 maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om