Polis från Roslagen dömd för dataintrång i Anna Lindh-fallet

Norrtälje tingsrätt dömer den 50-årige polisman från Roslagen som stått åtalad för dataintrång i samband med mordet på Anna Lindh för dataintrång.

Norrtälje2004-05-26 16:07
Det är det andra fallet i Sverige som prövats rättsligt av poliser som vid mordet på Anna Lindh misstänktes ha gått in i polisens eget spaningsregister för att hämta information om den personer som misstänktes för mordet på Anna Lindh.
I det här fallet var det den första mannen, 35-åringen, som polismannen från Roslagen gjorde en slagning på.
Norrtälje tingsrätt följer i domen den linje som den första polisen i det första rättsmålet i landet fick som påföljd för dataintrång; dagsböter.
Polismannen i Norrtälje kommun döms till cirka 7 500 kronor i dagsböter. Han får behålla jobbet vid den polisstation han tjänstgör i dag.

Sekretessbelagt
Polismannen har gått in i det s k ASP-registret, polisens allmänna spaningsregister.
ASP är ett sekretessbelagt register som kan innehålla en mängd känslig information om en person. I ASP kan man också genom länkar hitta kopplingar från exempelvis en person till andra personer och adresser. Även andra händelser kan läggas in som en länk och i ASP kan man göra slagningar på bland annat personnummer, adresser och smeknamn.
Straffet för dataintrång kan ge dagsböter eller upp till två års fängelse.
Norrtälje tingsrätt anser att polismannens slagning som skett under en minuts inloggning inte har fört någon större skada med sig och därför finner tingsrätten att påföljden ska stanna vid dagsböter.
— Det har inte funnits någon som helst anledning för polismannen att i tjänsten göra den aktuella slagningen och det måste han själv ha insett. Hans handlande bedöms därför som uppsåtligt, åtalet är styrkt, menar rättens ordförande Joanna Gerholm.
Rättens uppfattning är att polismannen inte heller fått i uppdrag att göra en slagning på i det här fallet den 35-åring som först misstänktes för mordet på Anna Lindh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om