Östersjön klassat som känsligt hav
Östersjön är nu officiellt klassat som särskilt känsligt hav av FN:s internationella sjöfartsorganisationen IMO. Ett bra steg i rätt riktning. Nu gäller det att fylla klassningen med konkreta åtgärder för sjöfarten så att skyddet för Östersjön ökar, säger biolog Åsa Andersson vid svenska världsnaturfonden (WWF).
En klassning av Östersjön som särskilt känsligt havsområde ställer hårda krav på fartygstransporterna. WWF välkomnar därför det beslut som tagits av den internationella sjöfartsorganisationen IMO
om att klassa Östersjön som ett särskilt känsligt havsområde, s k PSSA.
Samtliga Östersjöländer med undantag av Ryssland lämnade förra året in en gemensam ansökan om att en stor del av innanhavet skulle få status som PSSA-område; ett område med speciallagstiftning.
Kräva särskild hänsyn
En klassning som PSSA ger regeringarna runt Östersjön möjlighet att kräva särskild hänsyn av de fartyg som trafikerar området. Det gör det möjligt för kuststaterna och IMO att komma överens om åtgärder för att skydda Östersjön från oljeolyckor.
För att en PSSA-klassning ska ge skydd måste skyddsåtgärder kopplas till beslutet.
— Nu har Östersjöländerna två år på sig att ta fram skyddsåtgärder. Redan nu finns flera konkreta förslag. Dit hör exempelvis att skapa enkelriktade farleder och fartygsrutter som undviker värdefulla områden. Rutter som redan går genom känsliga områden måste flyttas. Andra åtgärder är obligatorisk lots och bogsering som är av särskild betydelse för högriskområden, säger Åsa Andersson.
Östersjön är ett av världens känsligaste och mest förorenade innanhav. Miljontals ton gods transporteras varje år, inte minst miljöfarliga varor som olja m m. Den trafiken beräknas öka kraftigt i omfattning.
Risken för allvarliga oljeolyckor ökar därmed.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!