Osäker framtid för akutsjukvården

Norrtälje sjukhus bevaras, men det är osäkert vilken roll den tunga akutvårdsverksamheten kommar att spela i framtiden.- Utvecklingen i Norrtälje går mot att förändra akutsjukhuset till närsjukhus, men under mötet i dag valde jag att inte använda ordet närsjukhus, det ordet är ju så infekterat här i Norrtälje.

Norrtälje2005-02-11 00:00
Det säger Anders Lönnberg (s), som var en Stockholms läns landstings företrädare som kom till Roslagsstaden Norrtälje på torsdagen för att presentera den framtida strukturen får vård och omvårdnad i Norrtälje.
Norrtäljes akutsjukhus skulle egentligen ha lagts ned och förvandlats till närsjukhus när den rödgröna majoriteten i lands­tinget i slutet av 2003 skulle spika 2004 års budget.
Akutfall skulle i fortsättningen hänvisas till Danderyds sjukhus sju mil längre bort.

Massiva protester
Förslaget fick känslorna att svalla över bland invånarna i Norrtälje kommun. De massiva protesterna fick ansvariga politiker och tjänstemän att dra ur förslaget att lägga ner akutsjukhuset. I stället började landstinget och kommunen tillsammans att utreda den framtida vårdorganisationen i Norrtälje kommun.
I går presenterade bland andra sjukvårdslandstingsrådet Inger Ros (s), och Anders Lönnberg (s), ordförande i ägarutskottet, förslaget.
När UNT träffar Anders Lönnberg efter presentationen som hölls inför ett 50-tal personer säger han:
— Det här förslaget innebär i stort sett detsamma som vi gick ut med i budgetarbetet hösten 2003. (Red anm: Det förslag som orsakade protester). Utvecklingen går mot närsjukvård. Akuta omhändertaganden kommer att göras i Norrtälje, men akutvårdsverksamhetens innehåll kommer att föränd­ras, säger Anders Lönnberg och fortsätter:
— Lättare kirurgiska ingrepp som benbrott kommer att finnas kvar liksom viss akutmedicin som exempelvis hjärtproblem. Men innehållet i allmänkirurgi och allmänmedicin kommer att föränd­ras och i dagsläget kan jag inte säga hur, inte heller om akuten hålls öppen dygnet runt.
Anders Lönnberg berättar om utvecklingen i Stockholms län och hur antalet akutsjukhus blivit färre.
— På 1930-talet fanns 35 akutsjukhus, på 1970-talet ett femtontal, på 1980-talet fanns tolv akutsjukhus och nu har vi sju. Men det kommer att bli ännu färre.
När det gäller akut omhändertagande och jour- och beredskapsorganisationen föreslås den här modellen:
Alla patienter som söker akut hänvisas till en sorteringscentral, nämligen till sjukhusets akutmottagning.
Där hänvisas patienterna vidare, antingen till primärvården eller till sjukhuset.
— I dag vet inte patienterna vart de ska gå vid akuta besök. Vissa går till primärvården och vissa andra till sjukhusets akutmottagning. Med bara en sorteringscentral blir det enklare för patienten.
Christer Candal (m), kommunalråd i Norrtälje kommun, är nöjd med förslaget:
— En bra rapport, skönt att den ligger på bordet. Vi vill besluta om vår sjukvård här i Norrtälje och inte i Stockholm, säger han i en kommentar.
— Norrtälje sjukhus blir kvar i förslaget, konstaterar nöjt sjukvårdslandstingsrådet Inger Ros (s).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om