Ont om bostäder i Norrtälje
Det byggs fortfarande för få - och dyra - bostäder i Stockholms län. Också i Norrtälje har det länge gått trögt att bygga bostäder som folk vill ha. Men nu börjar andra delar av kommunen satsa på bostadsbyggandet.
— Problemet är att det är dyrt att bygga i populära områden, och svårt att få företag att vilja bygga på de platser som är mindre populära, förklarar Tuija Meisaari-Polsa på landstingets regionplane- och trafikkontor.
I Norrtälje kommun är det själva tätorten Norrtälje som mest lockar dem som söker någonstans att bo, enligt förste planarkitekt Ingemar Stråe. Men där är flera byggprojekt försenade eller avblåsta.
I stället är det de andra tätorterna som börjar satsa på att bygga bostäder. Under 2002 stod dessa områden för ungefär hälften av de nya bostäderna i kommunen.
I Rimbo byggs just nu hyreslägenheter och i Herräng har Fredrik Olsson, egenföretagare från Väddö, satsat på att anlägga tomter för villor. När han köpte området av ett större tomtbolag var det den största affären i hans liv:
— Det är klart att det inte var helt lätt att bestämma sig för att köpa, för det blir ju en del investeringar. Men kontakterna med kommunen har varit positiva.
Nu har Fredrik Olsson fått tillstånd att anlägga hus för åretruntboende med kommunalt vatten och avlopp. Men han är medveten om att mycket av det som byggs i länet är för dyrt eller felplacerat för de flesta människor som letar bostad. Han hoppas att hans tomtalternativ ska ge köparna möjlighet att anpassa byggkostnaderna efter hushållskassan.
— Hittills har intresset varit stort både från privatpersoner och husföretag, men helt trygg känner man sig inte förrän det börjar stå hus på tomterna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!