Nya naturvärden stoppar avverkning
Stiftelsen Barnens Dag har avverkat de första av planerade 80 hektar gammal skog på sina marker i anslutning till kolloanläggningen på Barnens Ö på Väddö.Så här långt har omkring 40 hektar skog avverkats.
Skogsvårdsstyrelsen har bland annat upptäckt ovanliga svampar.
Samtidigt kritiserar Naturskyddsföreningen skogsavverkningen.
—En slutavverkning på 80 hektar är långt utöver vad som är normalt i Roslagens småskaliga landskap. Det kommer inte att finnas kvar någon gammal skog alls på fastigheten om avverkningen genomförs som planerad, säger Gert Straschewski, ordförande i Roslagens naturskyddsförening.
Tar sitt miljöansvar
Det är Mellanskog som vårdar skogen åt stiftelsen:
—Vi tar ett stort miljöansvar i avverkningen. Tänk på att stiftelsen totalt har 650 hektar mark på Väddö. Det finns mycket skog kvar. Skälet till avverkningen är att en ny skogsvårdsplan upprättats om hur stiftelsens skog ska skötas i framtiden. En del av avkastningen från avverkningen går till skogsvårdande arbetet som plantering och röjning, säger Claes Lemoine på Mellanskog.
Det som ställt till problem för Barnens Dagstiftelsen är detta:
Från början hade de tillstånd av Skogsvårdsstyrelsen att spara 5 procent av skogen för naturvärden.
Förlorar intäkter
Nu när Skogsvårdsstyrelsen funnit mer skyddsvärt har styrelsen bestämt att 25 procent av marken ska avsättas för naturvärden.
Därmed kan inte stiftelsen avverka lika mycket man tänkt från början och förlorar intäkter.
—Vi har begärt ersättning för detta, men än har ingenting hänt, säger Claes Lemoine.
Kristoffer Stighäll, naturvårdsansvarig i Roslagens naturskyddsförening, säger:
—Vi har hittat en hel del växter och fåglar som finns med på den nationella rödlistan över hotade arter. Det gäller bland annat några mycket sällsynta svampar, brandtaggsvamp och slät taggsvamp, som här har sin enda kända förekomst i Roslagen.
Har en grön plan
I stiftelsensens stadgar står att den ska utveckla sommargårdsverksamheten och i övrigt en meningsfylld allmän fritids- och friluftsverksamhet på Barnens Ö och Fiskeboda i Södermanland.
—Vi tar ett stort miljöansvar och arbetar efter en så kallad Grön Plan. Den Gröna Planen är förutom en traditionell skogsbruksplan en inventering av fastighetens miljövärden, säger Claes Lemoine.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!