''Nu litar jag inte längre på Vattenfall''
Thomas Johansson i Anderssvedja utanför Norrtälje är en av alla de tiotusentals personer som drabbades av strömavbrottet när snöovädret tog fart i helgen.För honom är ovissheten svår om att inte veta när han får strömmen tillbaka efter nära två dygns elavbrott på hans Roslagsgård.
Thomas Johansson har fått vänta nästan två dygn på att få strömmen tillbaka. Han får själv hämta och bära ut vatten till sina omkring 50 tjurar på grund av strömavbrottet.
Foto: Christer Bergström
När UNT besöker honom på gården i Anderssvedja några mil utanför Norrtälje har han i alla fall fått hopp och muntliga garantier från Vattenfall att elen ska vara tillbaka senast framåt kvällen.
Thomas Johansson är missnöjd över att Vattenfall inte lyckats förebygga en sådan här händelse.
— Vattenfall fick ju förvarning från SMHI om snöovädret. Det är svagt att de aldrig kan göra något för att hindra att sådana här omfattande strömavbrott inträffar, säger han med några djupa suckar.
Djuren utan vatten
Roslagen blev ett av värst drabbade områdena i Sverige när ovädret slog ut elen.
För Thomas Johansson fick strömavbrottet ytterst besvärliga konsekvenser.
Han driver köttproduktion med ett 50-tal tjurar på Roslagsgården och när elen bröts fick inte djuren för dem det välbehövliga vattnet ur ledningar som är dragna in till stallet.
Thomas Johansson har själv fått utfordra vatten för hand till de omkring 50 djuren.
Nu är vattnet slut igen i alla dunkar så nu ska han in en ny vända till närmaste ort Nysättra som har vatten. Han lägger dunkarna på det öppna lastbilsflaket och vid varje vända fyller han på omkring 400 liter vatten.
Det blir minst tre vändor om dagen.
Sedan får han bära ut vattnet för hand till djuren.
"Alla är förbannade"
— Alla här ute i Anderssvedja är förbannade över att inte Vattenfall åtgärdar strömavbrottet snabbare. Vattenfall sägs gå med åtta miljarder i vinst, och så kan dom inte bättre.
När Thomas Johansson ringde till Vattenfall i måndags för att få senaste informationen fick han beskedet att strömmen skulle vara tillbaka före midnatt.
När han ringde tidigare den här dagen sa man att den skulle vara tillbaka före lunch. Men icke.
När han ringde för en halvtimme sedan upplystes han att elen senast kommer under kvällen.
— Nej, nu litar jag inte längre mer på dem, säger han besviket.
Till villan använder han i sådan här krislägen ett reservkraftsaggregat. Det räcker för att värma upp villan hyggligt, men energin räcker inte till sådant som belysning och för kyl och frys.
— Stearinljus gäller och man får inte öppna kylen och frysen för ofta. Då funkar det ganska bra, säger Thomas Johansson som redan borde ha åkt in till Nysättra för att hämta vatten om det inte vore för att UNT kom på besök.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!