Norrtäljeanstalten startar projekt mot spelberoende
Internerna på Norrtäljeanstalten spelar poker och skaffar sig spelskulder. De kan utsättas för våld eller tvingas begå nya brott för att klara av att betala. Nu ska ett projekt sätta stopp för beroendet.
Hon jobbar för Spelberoendes förening i Västerås och samarbetar med Kriminalvården.
När det handlar om mycket pengar gäller det att någon utanför sätter in summan på ett konto för att den intagne inte ska råka illa ut.
Leder till våld
-Det förekommer att fångarnas spelskulder leder till våld. En del ber om att bli flyttade till isoleringsavdelning för att de är skyldiga mycket pengar.
På Norrtäljeanstalten finns en kiosk där det går att tippa eller spela på hästar. Men Ing-Marie Sandberg tycker att det är rimligt att den ska vara kvar, togs den bort skulle det illegala spelet explodera med långt värre konsekvenser. Hon vill informera internerna om hur spelberoende fungerar och få dem att se riskerna. Inte att alla att sluta spela.
-Det handlar inte om restriktioner och tvång, sådant finns det tillräckligt av. Många klarar att spela och det är ett spänningsmoment i en annars trist tillvaro.
Unga i riskzonen
Framför allt vill hon fånga upp unga män i riskzonen. Åtta interner får särskilt stöd i grupp, medan resten får information eller hjälp individuellt. Projektet ska pågå i ett år och drivs även på flera andra anstalter i landet.
Hon tycker att det pratas alldeles för lite om spelberoende på landets fängelser.
-Det är väldigt ångestladdat att vara spelberoende på anstalt. Spelskulder kan stiga mycket fort, medan knarkskulder brukar hålla sig på en lägre nivå.
Men Ing-Marie Sandberg är positiv till att Kriminalvården tar problemet med spelberoende på allvar. Hon skulle vilja att landets kommuner ökade engagemanget i frågan och möjligheterna att få behandling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!