Norrtälje sjukhus förlorar 30 tjänster

Ett trettiotal färre anställda, helgstängt på en avdelning och färre planerade operationer under sommaren. Det blir resultatet när Norrtälje sjukhus nu ska spara 20 miljoner. Samtidigt råder oklarheter om besparingens faktiska storlek.

Norrtälje2004-02-11 00:00
När majoriteten i Stockholms landsting förra året i elfte timmen backade från planerna att göra om Norrtälje sjukhus till närsjukhus fick sjukhuset ett sparbeting på 25 miljoner kronor.
Genom att landstinget minskat sina krav på sjukhuset har beloppet reducerats till 20 miljoner. Huvudsakligen handlar det om att man inte längre har en helikopter stationerad vid sjukhuset.

Pengarna försvinner
— Men den faktiska besparingen blir bara cirka tio miljoner, eftersom sjukhuset förra året gick med en vinst på cirka tio miljoner, hävdar Roland Larsson (s), ledamot i styrelsen för Norrtälje sjukhus.
— Vårt moderbolag har begärt in tio miljoner i koncernbidrag, så jag är rädd att pengarna försvinner. Vi har fått rabatten på fem miljoner bekräftad och nu utgår vi från att 20 miljoner ska sparas, kommenterar sjukhusdirektör Per-Anders Flordal.
Arbetet med att genomföra sparpaketet har redan satt i gång. Både administration och vård — såväl akut som planerad — kommer att drabbas. Personalstyrkan minskar med 30—35 personer. Mestadels kommer det att ske genom pensionserbjudanden till äldre anställda och färre vikarier, men det kan även bli fråga om uppsägningar.

Längre väntetider
Enligt Per-Anders Flordal kommer inga enheter att avvecklas och sjukhusets utbud kommer att bestå. I vissa fall kan dock väntetiderna bli längre.
— Till skillnad från tidigare år kommer vi att dra ned på mängden planerade operationer under sommaren. Dessutom kommer en kirurgiavdelning att ha stängt över helgerna.
Men även om man mäktar med sparprogrammet innebär det inte att akutsjukhuset är räddat. Senare i år ska sjukhusets verksamhet utredas, och Per-Anders Flordal utesluter ingenting.
— Inte förrän vi har ett långsiktigt avtal om vårt uppdrag. Men jag hoppas att vi nu har övertygat politikerna om var man bör spara. Vi ger samma vård som de stora sjukhusen till 10—15 procents lägre kostnad .
Men Roland Larsson anser att sjukhuset nu gjort sitt vad gäller besparingar. Vad det nu handlar om är samordningsvinster genom bättre samverkan med primärvård och kommunal omsorg.
— Landstingsstyrelsen har förlorat kampen om akutsjukhuset. För varje dag vi närmar oss nästa val blir det mer och mer omöjligt att lägga ner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om