Norrtälje kommun och landstinget ska samarbeta om vården
Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting ska samarbeta om vården.På tisdagen tog landstingsfullmäktige det historiska beslutet att de två slår ihop sina påsar för all offentligt finansierad sjukvård och omsorg i Norrtälje kommun.
— Ett unikt förslag som är ett bevis på nytänkande. Nu samlar vi våra gemensamma resurser och använder dessa mer effektivt. Det är säkert mycket som inte är perfekt i Norrtäljemodellen, men det får vi rätta till under resans gång, säger landstingsrådet Ingela Nylund Watz (s).
Beslutet innebär att kommunen och landstinget bildar en gemensam organisation för hälso- och sjukvården samt omsorgen. Det sker bland annat i en gemensam nämnd och ett bolag. Kring årsskiftet ska en vd anställas för det nya bolaget.
Vad samgåendet innebär konkret när det gäller arbetssituationen för anställda som inom primärvårdens husläkare och distriktssköterskor, samt personal inom akutvården är ännu oklart.
Tidigare har förts fram att primärvården får ta ett större ansvar i den nya organisationen och att husläkarna får räkna med att göra hembesök på nätterna.
— Den nya ledningen som tillträder efter årsskiftet får ta fram förslag på hur arbetet kommer att bedrivas, säger Marie-Louise Sellin (s).
För två år sedan skulle den rödgröna majoriteten i landstinget lägga ner akutsjukvården och spara kraftigt på sjukvården i Norrtälje. Debatten i landstinget var het. Den borgerliga oppositionen protesterade högljutt. Bland befolkningen i Norrtälje svallade känslorna över.
De massiva protesterna fick ansvariga politiker och tjänstemän att dra tillbaka förslaget att lägga ner akutsjukhuset. I stället började landstinget och kommunen tillsammans att utreda den framtida vårdorganisationen.
Nu är alla partier i landstingsfullmäktige eniga och tror att modellen blir ett lyft för sjukvården.
— En intressant utveckling som bryter upp en föråldrad organisation. Vi följer Norrtäljemodellen med stort intresse och hoppas kunna ge idéer om hur sjukvården kan förändras, säger Christer G Wennerholm (m).
Birgitta Rydberg (fp), tycker också att projektet är spännande:
— Vi har länge förespråkat en gemensam nämnd. Det ska bli intressant att se hur mycket bättre vården och omsorgen blir för medborgarna i Norrtälje, säger hon.
Kristdemokraternas Stig Nyman har ingen avvikande uppfattning:
— Norrtäljemodellen är en spännande framtidssatsning. Vi är glada över att akutsjukhuset har räddats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!