Länsstyrelsen granskar pedofilhärva
Länsstyrelsen ska nu granska fallet där socialtjänsten i Norrtälje inte reagerade på en anmälan om att en 49-årig man misstänktes för pedofilbrott.
- De allra flesta kommuner som får in en motsvarande anmälan där man kan misstänka sexualbrott gör automatiskt en anmälan till polisen, säger Johan Persson, enhetschef för individ- och familjeomsorgen vid länsstyrelsen i Stockholms län.
På eget initiativ ska länsstyrelsen nu inleda en granskning och utredning mot socialtjänstens hantering av det aktuella fallet.
Inleds inom kort
Utredningen mot socialtjänsten i Norrtälje inleds inom kort.
Då kommer förhoppningsvis svaren på flera frågor så många ställer sig: Hur har de misstänkta övergreppen kunnat ske utan att andra vuxna anat något? Hur kunde socialtjänsten utse den misstänkte pedofilen som kontaktperson och familjehem?
- Vi måste ta ett helhetsgrepp på det här. Något av det vi ska göra är att granska hur socialtjänsten rekryterar de personer som fungerar som kontaktpersoner och på vilka grunder familjehem utsetts, säger Johan Persson och fortsätter:
- Vi tittar också på hur den aktuella anmälan handlagts, vilka åtgärder kommunen vidtagit för att hindra att sexuella övergrepp mot barn och unga har kunnat skett.
Anmälan dröjde sju veckor
UNT kunde i fredagens tidning berätta om vad som hände när en mamma till ett av de utsatta barnen, en 9-årig pojke, anmälde den misstänkte pedofilen till socialtjänsten.
Socialtjänsten nöjde sig med att uppmana mamman att inte lämna sina barn hos mannen. Först nära sju veckor senare greps 49-åringen sedan den 9-årige sonens mormor gjorde en polisanmälan.
En manlig förälder UNT talat med under fredagen och som bor i den bygd där de påstådde övergreppen skedde är upprörd.
- Det är viktigt att alla som försökt slå larm om den misstänkte pedofilen anmäler det till länsstyrelsen. Det handlar om civilkurage att agera.
Fallet engagerar många
Fallet engagerar många som hört av sig UNT:s redaktion. En man tycker det är viktigt att alla känner till den paragraf i socialtjänstlagen som innebär att socialnämndens personregister gallras fem år efter det att sista anteckningarna gjordes i akten.
- Det är viktigt att målsägare ser till att få ut alla handlingar som rör dennes barn eller tonåring. Det är ju bevismaterial som kan hjälpa den drabbade att bearbeta det svåra. Efter fem år är alla dessa bevis borta!
Den 49-årige mannen är misstänkt för att utsatt sju barn och unga för sexuella övergrepp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!