Landstinget bryter med kommunen om vårdbolag

Överenskommelsen om vårdbolaget Tiohundra i Norrtälje är bruten av landstinget. Det anser Ragnar Bergsten (s), en av Norrtälje kommuns företrädare som sitter i Tiohundras sjukvårdsnämnd.

Norrtälje2006-12-22 16:34
- Nu har landstinget beslutat att inga politiker ska få sitta i Tiohundras styrelse. Beslutet innebär att hela styrelsen ska bestå av professionella tjänstemän. Det strider mot överenskommelsen med kommunen, säger han.
Det är den borgerliga majoriteten i landstinget som gjort draget att med början nästa år ta bort alla politiker i styrelsen. Ragnar Bergsten tror att syftet är att landstingets borgerliga politiker vill privatisera sjukvården och att sälja akutsjukhuset och annan verksamhet som vårdbolaget är verkställare av.
- Och detta har skett utan att landstinget informerat vare sig Tiohundra eller kommunen, säger han besviket.
När den nya vårdorganisationen Tiohundra sjösattes i januari gick landstinget och kommunen samman om all offentligt finansierad hälso- och sjukvård samt omsorg i Norrtälje kommun.
Då slöt de båda parterna en överenskommelse om hur försöket med Tiohundra skulle se ut de första fem åren. En av punkterna som båda skrev under på var att politikerna i Tiohundras sjukvårdsnämnds arbetsutskott också skulle sitta i styrelsen.
- Det är ett stort värde att ha politiker i styrelsen. Då får vi full insyn i styrelsens och vårdbolagets verksamhet, säger Ragnar Bergsten.
- Men finns det inte en poäng med att ha professionella tjänstemän i styrelsen som är sakkunniga och experter inom gebitet?
- Jo, det är det, men det finns stor kunnighet och erfarenhet bland politikerna också, svarar han.
Tiohundra har fungerat i ett år nu. Redan i somras, efter halvår, skrev UNT om att knakade i fogarna sedan landstinget och kommunen gett bolaget två olika ägardirektiv!
Norrtälje kommun sa i sitt ägardirektiv att akutsjukhuset ska vara öppet 24 timmar om dygnet alla dagar i veckan, medan landstinget inte preciserat 24 timmar om dygnet.
När Norrtälje kommun beslöt om Tiohundras ägardirektiv i juni fanns ett förslag om att vårdbolaget ska få bedriva privat sjukvård.
När ärendet kom upp på kommunfullmäktiges bord backade den borgerliga majoriteten.
Det återstår att se vad som händer med Tiohundra de fyra år som är kvar av projektet. Mycket tyder på att sjukvården blir föremål för mycket stora förändringar i Norrtälje.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om