Landsting och kommun ska styra sjukhuset ihop

I dag läggs Norrtäljesjukvårdens framtid på politikernas bord igen. Nu ska samarbetet mellan kommun och landsting organiseras. Modellen är banbrytande: en gemensam nämnd, med både landstings- och kommunpolitiker.

Norrtälje2005-08-04 00:00
Handlingarna till sammanträdespunkt två för kommunstyrelsens arbetsutskott har inte lämnats ut före mötet, men enligt kommundirektör Mats Törnquist handlar det om det första av två principbeslut, att med Stockholms läns landsting bilda en gemensam sjukvårds- och hälsonämnd. Det andra stora principbeslutet gäller budget och finansiering, och kommer att fattas senare i höst.
Den framtida nämnden är tänkt att ha sex ledamöter från landstinget och sex från kommunen, berättar Bengt Ericsson (c), ett av Norrtäljes två kommunalråd. Ordförandeposten, med utslagsröst vid omröstningar, kommer vartannat år att innehas av en kommunrepresentant, vartannat år av en företrädare för landstingsmajoriteten. Ett plus fyra år kommer modellen att användas — från årsskiftet och under 2006 fram till valet, som möjligen ger majoritetsskiftningar inför nästa fyraårsperiod.
— Meningen med hela processen är att vi ska slå ihop akutsjukvård, primärvård och kommunal omsorg. Det här är ett sätt för oss att få inflytande över sjukhusets framtid, säger Christer Candal (m), också kommunalråd.
Den gemensamma nämnden ska ha ansvar för både beställar- och utföraruppgifter, och det blir Norrtälje först i Sverige med.
I utredningen som kommunen och landstinget tillsammans presenterade i februari föreslogs två alternativ för organisationen, dels den gemensamma nämnden, dels ett kommunalförbund.
— När det börjar lukta mycket politik gäller det att hitta gemensamma nämnare. Det fanns de som menade att ett förbund gör det svårare för opposition att ställa ansvariga till svars i fullmäktige­debatter och motioner, säger Bengt Ericsson.
Nu blir det trots allt också ett kommunalförbund, av juridiska skäl.
— Vården ska bedrivas i aktiebolagsform. Enligt lagen får kommuner inte äga bolag som utför akutmedicin, och landsting inte bolag som sysslar med äldreomsorg. Därför inför vi ett kommunalförbund med den enda uppgiften att äga detta bolag, säger Mats Törnquist.
Frågan om framtidens vård i Norrtälje ska nu passera kommunstyrelse och kommunfullmäktige, och motsvarande instanser inom landstinget.

UNT-Fakta


Sjukvården i Norrtälje

I november 2003 föreslog landstingsmajoriteten i Stockholms län att Norrtälje akutsjukhus skulle avsluta sin verksamhet, och i stället fungera som närsjukhus.
Massiva protester fick den rödgröna majoriteten att dra tillbaka förslaget. I stället har landstinget och Norrtälje kommun utrett ett möjligt samarbete om all vård och omvårdnad i kommunen.
Ett sådant samarbete - med gemensam nämnd för akutsjukhus, primärvård och omsorg för äldre och funktionshindrade - skulle vara banbrytande till sin omfattning. Ingenstans i Sverige finns sådant samarbete för både beställar- och utföraruppgifterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om