Kvinnoprojekt får 2,5 miljoner - Kan leda till 50 nya företag
2 557 500 kronor - så mycket får Baltic Fem i Norrtälje för att stötta kvinnor att starta eget, testa nya företagsidéer eller att utveckla redan befintliga företag i projektet PITEM II.
PITEM II kommer också att öka mångfalden på arbetsmarknaden, genom att starta nätverk för karriärstöd med bland annat nyanlända arbetssökande kvinnor från etniska minoriteter.
— En poäng med projektet är att kvinnor ska få möjlighet att låna pengar för att komma igång med sina företagsidéer. Det är vanligt att kvinnor har svårt att låna i dag, säger Osa Albinson vid Baltic Fem.
Kompetensutveckling
— Nyckelorden i projektet är entreprenörstöd och arbetskraftsförsörjning. Det första begreppet står för att kvinnor förutom möjligheten att få låna även får handledarstöd, coachning och kompetensutveckling, säger Margareta Spång vid Baltic Fem och fortsätter:
- Det andra begreppet arbetskraftsförsörjning står för projektets matchning av arbetsmarknaden/företagens efterfrågan och kvinnornas kompetens; att kvinnor får rätt karriärcoachning för att ta reda på hur de bäst söker de jobb de vill satsa på. Den fokuseringen är viktig.
Nätverksgrupper
Fyra nätverksgrupper med nyanlända arbetssökande kvinnor startas, dessutom startas tio grupper med fem kvinnor/företagare i de fyra länen Stockholm, Södermanland, Östergötland och Västra Götaland. Sammanlagt så kommer 110 kvinnor från fyra län, och cirka 40-talet organisationer att delta i projektet.
Ett verktyg i projektet för att skapa och utveckla företag blir mikrokrediter, det vill säga små lån. Tio grupper om vardera 4-5 företag bildas. Var och en av dessa grupper kan få låna upp till 250 000 kronor och samtidigt få 100 000 kronor i bidrag till handledare/coach (nätverksinvestering) samt 50 000 kronor till kompetensutveckling.
Kvinnor i skärgården
En av dessa grupper kommer att startas av kvinnor i skärgården.
Sammanhållande för de olika aktiviteterna i projektet PITEM II är hur de utvecklas och genomförs genom arbete i nätverk.
— Vi använder oss av pedagogiska modeller och arbetssätt som liknar studiecirkeln. Genom vår metod vill vi också komma ett steg längre, vi blir inte bara ett lärande projekt, utan ett kunskapsutvecklande, säger Margareta Spång.
PITEM står för Partnerskap för Integration, Tillväxt, Entreprenörskap och Mångfald II.
Nutek är Sveriges nationella myndighet för frågor som rör näringslivets utveckling. De ska bidra till fler nya företag, fler växande företag och fler starka regioner - och därmed främja en hållbar ekonomisk tillväxt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!