Kritik mot församling efter skelettfynd på omdiskuterad byggtomt
I bygget av det nya församlingshemmet på kyrktomten i Norrtälje har fyra skelett påträffats.
Mats Jonsäter tycker att Norrtälje-Malsta församling skulle ha informerat länsstyrelsen om fynden.
— Det är märkligt och olyckligt att församlingen påträffat kvarlevor. Det här är en inomkyrklig fråga, man kan diskutera hur etiskt riktigt församlingen agerar, säger han.
Flyttades då sakrisitia byggdes
Huvudfrågan är om fynden är att betrakta som fornminne, då måste fynden skyddas.
Anne Menander, kanslichef vid Norrtälje-Malsta församling förklarar att skeletten flyttats från en plats till en annan i slutet av 1960-talet. I slutet av 1960-talet byggdes nämligen sakristian. Då, i samband med grävarbeten, upptäcktes flera skelett som flyttades till det området där församlingshemmet nu byggs.
— Eftersom församlingens kyrkliga verksamhet pågår faller inte fynden under lagen om att skydda fornminnen. Då ska kyrkan ha varit varaktig övergiven. Men församlingen borde ha noterat vart skeletten flyttades i slutet av 1960-talet. Av etiska skäl borde församlingen sedan ha funderat på hur rätt det är att gräva på sådan mark för att bygga församlingshemmet, säger Carl-Henrik Ankarberg, förste antikvarie vid länsstyrelsen.
Även om fynden inte hade påverkat länsstyrelsens beslut att tillåta församlingen förändra kyrktomten anser Mats Jonsäter att församlingen borde ha upplyst länsstyrelsen om detta.
— Tiden innan vi gav tillståndet sa församlingen att det inte fanns någonting i jorden på just den marken.
Utan giltigt bygglov
Norrtälje-Malsta församling bygger församlingshemmet utan giltigt bygglov. Kommunens bygglov har nämligen överklagatas till länsrätten.
— Församlingen bygger på egen risk så länge inte vi prövat målet. Vi kommer inte att pröva det den närmaste tiden, säger Anna Wedel vid länsrätten. Vi tar varje mål i turordning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!