Klassrummet förvandlas till restaurang
Varje torsdag och fredag förvandlas under några lunchtimmar ett vanligt undervisningsrum på Rodengymnasiet till Restaurang Culinaria.Entrén till matstället finner man i C-korridoren.
Varje torsdag och fredag är restaurang Culinara öppen i Rodengymnasiet. Här lägger Malin Eklund in sill.
Foto: Christer Bergström
Lunchen kostar 48 kronor och i priset ingår ett rikt salladsbord, bröd, smör, dryck och kaffe.
Det är inte bara skolans elever och anställda som får äta på restaurangen.
Den är öppen för allmänheten och i snitt kommer ett 30-tal gäster hit varje lunch.
— Vi har många stamgäster, som från olika förvaltningar i Norrtälje kommun, säger Lars Östman, en av lärarna.
Den här timmen innan restaurang Culinaria öppnar är det intensiv aktivitet i undervisningsköket. Eleverna har fullt upp med att förbereda och tillaga dagens rätter.
Arbetet med att laga maten och servera görs som ett led i undervisningen.
— Eleverna är med om inköp. De handlar och diskar och beräknar kostnader, ja, gör allt jobb som är förenat med att driva restaurang. Men de är mer intresserade för matlagning än för matematik, ler Lars Östman.
Två inriktningar
På det treåriga programmet som är en yrkesutbildning är det eleverna i årskurs ett som håller i luncherna.
— Programmet har två inriktningar, en lokal och en nationell. I den lokala är inriktningen restaurang och turistservice. I den nationella restaurang och måltidsservice, berättar Lars Östman.
Vid en bänk penslar Heidi Seppinen kakor på en plåt.
— Jag sökte till programmet därför att jag tycker om att laga mat, men jag funderar på att bli reseledare. Det är bra att jag har båda möjligheterna i den här utbildningen, säger hon.
För Martin Steen lockar kockyrket.
— Ända sedan jag var liten har jag velat bli kock. Här ser drömmen ut att bli sann. Jag känner att jag kommit rätt och möjligheterna att få ett jobb är stora, säger han.
Elevplatser på hotell
Hotell- och restaurangprogrammet har även samarbete och elevplatser på Hotell Roslagen i Norrtälje. Eleverna i årskurs två och tre är på hotellet ett par dagar i veckan där de bland annat praktiserar matlagning och servering.
Tillsammans med lärarna startade eleverna i årskurs tre för några år sedan en ekonomisk förening som driver catering.
— Vi har fått varierade uppdrag från både privata, företag och myndigheter. Eleverna har hållit i maten till bröllopsfester, julbord och födelsedagar. Nu på söndag ska vi leverera soppa till kommunens arrangemang kring förintelsedagen, säger Lars Östman.
Vinsten används till en veckas mat- och kulturresa. I vår går den till Thessaloniki i Grekland.
Elva lärare arbetar i hotell- och restaurangprogrammet som har omkring 120 elever.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!