JK: Inte fel skänka fartyget Helmi till föreningen

Statens maritima museer gjorde inget fel när den förra året skänkte fartyget Helmi till föreningen Helmis vänner.Det slår justitiekanslern fast i ett beslut.

Norrtälje2006-06-14 14:49
Bakgrunden är att skärgårdsbon Kjell Justrell år 1997 skänkte sitt livsverk sandkilen Helmi - med rötter på Svartlöga och Blidö i Norrtälje - till statens maritima museer.
Museet skänkte så småningom båten vidare till föreningen Helmis vänner.
Detta förfarande anmäldes av Kjell Justrell till Justitiekanslern.
JK konstaterar nu att det inte finns några lagbestämmelser som hindrar en myndighet att göra sig av med egendom, som man fått i gåva.
Båten skänktes till museet för att förbyggas, restaureras och bevaras som en del i museets utställningsprojekt Människor och båtar i Norden.
— Det känns skönt att Statens maritima museer skänkt Helmi till oss. Hon har ägts av staten på pappret, fast det är vi som slutfört bygget, använt och förvaltat henne. Så därför var det här den bästa lösningen, har Sören Norrby, vice ordförande i föreningen Helmis vänner, tidigare sagt till UNT.
När Helmi överlämnades av Statens maritima museer till Helmis vänner vid Skärgårdsmässan på Djurgården i Stockholm i månadsskiftet maj/juni förra året förklarades hon även som kulturminne.

Den sista sandkilen
Helmi är den sista sandkilen - storbåten - som byggdes i Roslagens skärgård.
Hon byggdes år 1886 av Erik Andersson på Svartlöga och användes för att frakta sand, grus eller annat byggnadsmaterial från skärgårdsöarna till framför allt Stockholm. Fram till år 1946 gick båten i frakttrafik och ägdes då av flera generationer Sjöblom på Blidö.
Då hade hon haft Blidö som hemmahamn i över en mansålder.
Sedan blev hon fritidsbåt och senare biblioteksbåt under namnet Elinor.
Tack vare en mängd ideella arbetstimmar och stort engagemang av medlemmarna i Helmis vänner sjösattes hon för fyra år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om