Hertigens hus i Grisslehamn blir museum

För gemene man är säkert Hertigen av Grisslehamn - Sigvard Karlsson - okänd. Men i Grisslehamn blev han en profil bland bofasta och sommargäster.

En rad föremål som Sigvard Karlssom omgett sig med visas i museet.

En rad föremål som Sigvard Karlssom omgett sig med visas i museet.

Foto: Christer Bergström

Norrtälje2006-08-25 00:00
Flera välkända personligheter som Lubbe Nordström hyrde hos honom.
I den genuina och oförfalskade miljö där Sigvard Karlsson bodde under hela sitt 86-åriga liv öppnas nu museum. Det är meningen att museet ska ge en inblick i hur man levde under 1900-talet.
Tiden har stått still i de två hus där Hertigen av Grisslehamn levde och som nu ska visas för allmänheten.
Det är konstnären och kulturjournalisten Lillemor Holmberg som väckt liv i Roslagsprofilens hem.
Sigvard Karlssons fastighet ligger alldeles intill genomfartsvägen vid infarten till Grisslehamn. När man kliver in på tomten med ovanliga träd som oxel och kastanj kommer man först till en liten knuttimrad röd stuga med kök och kammare. Här i detta hus från 1700-talet som saknar vatten och avlopp föddes Sigvard Karlsson, året var 1906.
Bara några steg från den lilla stugan ligger det stora huset i två plan med stora fönster och glasveranda, i det finns vatten och el.

En stilig karl
— Det passar utmärkt att öppna museet efter Sigvard Karlsson ett år som detta. Det är ju hundra år sedan han föddes, säger Lillemor Holmberg som lärde känna Sigvard Karlsson väl under många år. Lillemor Holmberg hyrde själv av Hertigen av Grisslehamn.
Vad var det som var så speciellt med Sigvard Karlsson?
— Det var en tjusig och stilig karl! Han arbetade själv med vägarbeten, en rad anläggningsarbeten och trädgårdsarbete. Han hyrde ut åt sommargäster och hjälpte dem med olika saker. Han var enda barnet, pappa Johan gick till sjöss som ung, mamma Amanda hade en kiosk med gotter, tobak och vykort, berättar hon.

Köpte ingenting
I den lilla stugan finns en rad föremål och redskap som Sigvard Karlsson omgav sig med.
— Men han köpte ingenting, allt är ärvt efter hans sjömansfamilj, därför finns många föremål som knyter an till sjöfarten.
Sigvard Karlsson bodde i det stora huset på vintern. När sommarfolket hyrde flyttade han ner till den lilla stugan.
— Sommargästerna ville ha god komfort och ville ha det rymligt, till skillnad av i dag då många tycker det är charmigt att bo i små torp, säger Lillemor Holmberg.
Museet är öppet på anmodan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om