Gemensamt offentligt bolag ska bygga ut närsjukvården

Närsjukvården byggs ut i Norrtälje när Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting i ett gemensamt bolag går samman om all hälso- och sjukvård och omsorg.

Norrtälje2005-11-22 20:31
När den så kallade Norrtäljemodellen sjösätts nästa år kommer bland annat närsjukvård att finnas tillgänglig dygnet runt.
Inriktningen är att husläkarmottagningarna får ta ett större ansvar för sjukvården.
Det är något av innebörden i det budgetbeslut som landstinget tog på tisdagen i landstingshuset i Stockholm.
Med beslutet för landstinget över omkring 900 miljoner kronor för 2006 till det gemensamma vårdbolaget. Norrtälje kommun lägger in omkring 600 miljoner kronor vilket ger vårdbolaget en total budget om cirka 1,5 miljarder kronor.

Hembesök
— Patienter ska kunna få hembesök av en husläkare när som helst på dygnet. Det här är riktlinjer som gäller för hela Stockholms län, säger Marie-Louise Sellin (s), en av ledamöterna i landstingsfullmäktige.
Hon fortsätter:
— Eftersom all sjukvård kommer att drivas i den särskilda Norrtäljemodellen kommer vi i Norrtälje att få utforma detaljerna i verksamheten efter våra behov.
Syftet bakom närsjukvårdens utbyggnad är att bättre möta befolkningens behov.
Framför allt för äldre, menar den rödgröna majoriteten i landstinget, finns det behov av förstärkt hemsjukvård dygnet runt med kompetens inom omvårdnad, allmänmedicin, psykiatri och geriatrik, samt tillgång till akutteam för hembesök.

Får ansvar för akut omhändertagande
Husläkarna får ansvaret för det akuta omhändertagandet på dagtid. Närakuterna ska ses som ett komplement till husläkarmottagningarna med utökade öppettider.
Husläkarna i Norrtälje kommun får med den nya inriktningen räkna med att göra hembesök på nätterna. Landstinget säger upp avtalet med den privata närakuten Curera och driver verksamheten själva i stället.
— Närakuten har sin mottagning i centrala Norrtälje och flyttas till sjukhusområdet. Det är mer praktiskt. Närakuten bemannas redan i dag av husläkare, så den förändring som blir är att närakuten drivs i Norrtäljemodellens regi - och att närakuten sannolikt får längre öppettider, säger Marie-Louise Sellin.
I dag har närakuten öppet till klockan 20.00. Med början nästa år är det meningen att närakuten stänger klockan 22.00.
Utifrån ett eget perspektiv känner sig Marie-Louise Sellin trygg med den nya sjukvårdsmodellen.
— Jag tror vården blir bättre och att samverkansvinster kan göras när kommun och landsting slår ihop sina påsar. Men två kulturer ska smältas samman - det är en utmaning! Det kommer säkert att uppstå problem, men vi måste gå in i samarbetet med öppet sinne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om