Förvaltningschef i Norrtälje sa upp sig efter bråk
- I stället för att gå före och vägleda har man sprungit efter med förstoringsglas för att leta brister, säger Mats Tengdelius, kultur- och fritidschef sedan 1989.
Han menar att det blivit allt tydligare att nämndpolitikerna har bristande förtroende för hans sätt att leda förvaltningen.
Vill sätta en gräns
- Nu börjar det spilla över på verksamhet och personal och då ingår det i mitt jobb att sätta en gräns, säger han, men tillägger snabbt att många politiker är seriösa och att det självklart ska finnas en kontrollverksamhet.
- Men om man har ömsesidig respekt och litar till de kontrollfunktioner som finns, finns ingen anledning att bli övernitisk. Fritidspolitikers jätteansvar att omhänderta sina väljares intressen kommer i skymundan för de här politikerna, för jag kan aldrig tänka mig att uppdraget är att bara leta fel.
Ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Göte Waara (kd), beklagar djupt att Mats Tengdelius lämnar sin tjänst. Han ser ett problem i att politiker sökt upp tjänstemännen för att få gehör för sin ståndpunkt, och att nämnden varit för petig.
- Vi ville till exempel ändra en text från "mindre vikarier" till "färre vikarier", och diskuterade frågan om biblioteksavgifterna för sent återlämnade böcker.
Offer
Inför denna mandatperiod satsade Norrtälje kommun en miljon kronor på utbildning av nya politiker i kommunallag, organisation och roll- och förtroendefrågor. Men bibliotekschef Kerstin Ericsson menar att det inte bara handlat om otydliga roller utan om att kunna "uppträda på ett hyfsat sätt, hålla en anständig umgängeston".
- Jag har upplevt samma behandling som Mats, och har kanske också övervägt att göra som han. Det är oerhört sorgligt att han har fått bli offer här.
Personalen på förvaltningen har protesterat mot nämnden och visat sitt fulla stöd för förvaltningschefen. Nu har fackförbundet SKTF drivit fram en klimatundersökning enligt Arbetsmiljölagen, eftersom medlemmarna mår dåligt. Också politikerna ska få svara på frågorna, som besvaras anonymt.
Kulturchefen Björn Ahlsén menar att det ändå är bra att varbölden spruckit.
- Det system Sverige har bygger på att det finns ett grundmurat förtroende mellan folkvalda och tjänstemän. Politikerna måste lita på vårt underlag. Annars fungerar verksamheten dåligt, och det har vi inte råd med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!