Förslag på nedläggning av skolor

Skärsta skola i Hallstavik läggs ner som kommunal skola vid halvårsskiftet i år.Men planer finns på att skolan återuppstår som friskola till hösten. Om Skärsta skola blir friskola läggs ytterligare två skolor ner; Skebo och Herräng.

Norrtälje2006-01-10 22:31
Singö skärgårdsskola läggs ner nästa år och eleverna flyttas till Grisslehamn.
Gösta Högberg, förvaltningschef vid barn- och skolkontoret i Norrtälje kommun förklarar så här varför skolorna i Skebo och Herräng läggs ner om Skärsta skola blir friskola:
— Om friskolan startar i höst och eleverna därmed stannar kvar i Skärsta kommer det att finnas plats på Hallsta skola för eleverna i både Skebo och Herräng. Då flyttas dessa elever över till Hallsta skola i stället vilket innebär att skolorna i Skebo och Herräng läggs ner, säger Gösta Högberg.

Både den borgerliga majoriteten i barn- och skolnämnden såväl som tjänstemännen på barn- och skolförvaltningen är överens om greppen för skolans nya organisation i kommunen fram till utgången av år 2008:
Det är bättre att lägga pengarna på verksamheten än tomma skolytor.
Skärsta glesbygdsskola läggs ner först i raden och skolans 70 elever erbjuds plats på Hallsta skola. Skolans rektor har fått tillstånd att starta friskola i Skärsta skola, men det är ännu oklart om planerna kommer att genomföras.
Ytterligare förändringar är att paviljongen vid Herrängs skola tas bort i år.
Om Herrängs skola läggs ner i år erbjuds eleverna plats på Hallsta skola.
År 2007 flyttas alla elever i årskurs 6 på Väddö till Norrsundsskolan.
Paviljongen vid Söderbykarls skola tas bort nästa år.

År 2008 flyttas alla 67 elever i årskurs 6 i Häverö skola till Centralskolan i Hallstavik.
Paviljongerna vid Älmsta och Gottsta skolor tas bort samma år.
Det är två skäl till att Norrtälje kommuns skolpolitiker tvingas lägga ner glesbygdsskolor: Det ena är att minskat elevantal lett fram till tomma lokalytor som bara står och kostar pengar. Det andra är budgetproblem som gör att barn- och skolnämnden måste spara.
— Det här är en nödvändig förändring. Det handlar om att satsa mindre pengar på tomma skollokaler och mer på pedagogisk verksamhet, säger Göran Pettersson (m), ordförande i barn- och skolnämnden.
UNT har inte nått rektorn för Skärsta skola för en kommentar om friskolan kommer att startas i höst.
Fullmäktige tar det avgörande beslutet i februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om