Förskolan där flickor får höra att de cyklar snabbt

Förskolan stärker traditionella könsroller enligt en färsk utredning. Och Norrtälje har ingen genuspedagog, trots att staten kräver det. Men på Parkens förskola uppmanas små flickor att ta för sig och killar att visa känslor.

Thea Carlmark på Parkens förskola.

Thea Carlmark på Parkens förskola.

Foto: Mikael Silberstein

Norrtälje2006-08-14 00:20
På avdelningen Karusellen för lite större barn finns Fabian Thoresson som gillar att leka med drakar. Han pratar snabbt som en kulspruta om sin fascination för speedway. I ett lopp tror han att alla förare ramlade.
Lisa Gunnarsson berättar i stället att hon tycker bäst om att leka med hästar med sina bästisar.
- Jag tycker bäst om att leka med hästar med mina bästisar. Vi försöker rädda världen tillsammans med dockan Possible, säger Lisa Gunnarsson.
I en annan avdelning för mindre barn pågår höstens inskolning och i ett rum brottas fyra pojkar, medan en flicka i röd klänning förvånat tittar på. I familjerummet står en tjej framför spisen, medan hennes tjejkompis rusar framåt med en liten barnvagn.

Hämmar personligheten
Förskolan stärker ofta traditionella könsroller och det hindrar flickor och pojkar att utveckla hela sin personlighet, enligt den statliga delegationen för jämställdhet i förskolan. För att ändra på det föreslås fler män till förskolan, en genuspedagog per 25 anställda och mer kurser i genuspedagogik på lärarutbildningen.
Jämställdhetsarbetet är inte målmedvetet på Karusellen, men finns i bakhuvudet, enligt förskoleläraren Elin Gardehed. Ibland kan personalen höra sig själv berömma tjejers klänningar.
- Men vi har i alla fall börjat med säga till flickor att de har starka ben och cyklar snabbt, säger Åsa Lindqvist.

"Du törs"
Personalen uppmuntrar flickor att ta för sig, vara med i springlekar, vara modiga och att våga stå emot om en pojke försöker ta något. Du kan också, du törs visst får flickorna höra. När pojkarna slår sig får de veta att det är okej att söka tröst, de ska förmås att visa känslor och bli mer empatiska.
Rummen på Karusellen inreds med både byggklossar, bilar, gossedjur och dockor. Det är ingen slump att det är lika populärt både att snickra och göra pärlor bland flickor och pojkar på Karusellen. Personalens råd till föräldrar är att göra likadant, att köpa både dockor och svärd.
- Det är alltså inte lyckat att uppmuntra sin pojke att sätta på en Batman-dräkt. Gör inte om småpojkar till stålmän, säger Åsa Lindqvist.
Många pojkar på Karusellen gillar att klä ut sig till prinsessor, men blir blyga när vuxna eller kompisar kommer nära.
- De känner att det inte är deras område. Speciellt inte om de får ironiska kommentarer om hur snygga de är, säger Åsa Lindqvist.

Hoppas på genuspedagog
Det händer att en del pappor blir oroliga för sina söner som klär ut sig. Tjejer som vill vara cowboys är ofta mer accepterade.
På Karusellen skulle personalen gärna se att kommunen prioriterade en genuspedagog. Staten kräver i läroplanen att kommunerna ska ha minst en sådan anställd. En genuspedagog skulle kunna tydliggöra små mönster, hur personalen talar till flickor och pojkar och öppna ögonen på kolleger, tror Elin Gardehed.
Sara Edström är rektor i östra Norrtälje.
-Vi måste ta upp jämställdhet på möten, se över hur lokaler används, vilka leksaker som köps in och våga kritisera varandra när pojkar och flickor behandlas olika.
Men det tänker inte Thea Carlmark på. Hon ritar en studsmatta och hoppar upp och ner på en sådan. Sedan snurrar hon runt på en liten bräda tills hon är upp och ner. Hon ser fri ut.

Fakta/genuspedagoger
* Varje kommun ska ha en utbildad genuspedagog anställd inom förskolan. Det kräver staten genom läroplanen.
* Enköping har två stycken och Uppsala minst en.
* Sigtuna har en åtta timmar i veckan, som jobbar mot tre förskolor.
* Norrtälje och Tierp saknar genuspedagoger.
* Östhammar har ingen bedömer Ulf Engström, rektor i Alunda. Han anser att det är en anmärkningsvärd dominans av kvinnliga anställda i skolväsendet. Vid nyanställningar skulle han vilja kvotera in män om det gick.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om