På soldäck på passagerarfartyget Sjögull sitter Christoffer Persson och Sofia Sjöblom med hörlurar i öronen. De har båtluffarvana och koll på tidtabellerna, vilket underlättar för alla som vill ut på havet.
Vad lyssnar ni på?
– Jag lyssnar på Evert Taube. Just nu är det Calle Schewens vals, säger Christoffer.
När de två ska ut till sommarstugan på Yxlan är det alltid Taube i lurarna. Roslagskänslan kommer direkt.
– Man blir lugn så fort man sätter sig på båten, säger Sofia Sjöblom.
Det är böljan blå, som jag och fotografen, Pernilla Sjöholm, söker den här dagen. För många av oss som bor en bra bit ifrån havet väcks en längtan efter vågor, måsar och saltstänkta klippor så här års. Därför ger vi oss i väg på en dagsutflykt och testar aktiviteter vid vatten. Det är Sjögull som tuffande tar oss fram mellan skärgårdsöarna; den som frågar snällt kan få komma upp till styrhytten. Ovan dataskärmarna med elektroniskt sjökort, radar och passagerarstatistik har kapten Martin Liljeros en vid utsikt.
– Det kan inte bli mycket bättre än i dag. Högsommarvärme och stiltje. Andra dagar är det kuling, stora vågor och dimma.
Rutten som Martin Liljeros rutinerat kör går ut till ön Rödlöga i ytterskärgården. Vårt stopp är Ängsö, som är ett av Sveriges minsta naturreservat. Ön har ett unikt naturliv och är en ö som går att ta sig till och från på samma dag utan egen fritidsbåt eller att åka taxibåt.
– Jag ska ärligt säga att jag aldrig gått i land här, säger kaptenen, innan vi går av.
1909 blev Ängsö en av Europas första nationalparker. Här är himmelriket för biologer och naturintresserade.
– På Ängsö finns 425 olika växtarter, berättar Jakob Broander, naturbevarare och vår guide på ön.
– Grannöarna har 175 olika växter.
Den här dagen är lite speciell. En delegation från länsstyrelsen i Stockholm är på besök. Bland dem finns Jakobs högste chef, Sven-Erik Österberg, landshövdingen i Stockholm. Vid ett av Ängsös signaturmärken, fältet med Upplands landskapsblomma, utbrister landshövdingen:
– Häftigt! Fantastiska.
Bakom ett lågt rep tronar de. Ståtliga små klockor som tycks väntande i sin prakt. Inte lika många som på Kungsängen i Uppsala kanske, men inramade av vass och sjöfågel så blir kungsängsliljorna extra spektakulära.
Guidningen tar en timme och avslutas vid Ängsös mest kända orkidé: Adam och Eva. Ett helt litet fält med dem.
Biologen Christine Gruhn har åkt ändå från Kalifornien för att se dem.
– Vi var här för två år sedan, men då hade de redan blommat ut. De är så vackra. Det var verkligen värt att resa hit, säger hon.
Det är nygifta paret, Mona Branting och Åke Hansson, som tagit med Christine och hennes man, Robert Byrd, till ön.
– Ni kan ju förstå vilken god vän det är som gör det här två dagar efter sitt bröllop, kommenterar Christine, efter att sällskapet packat upp sin picknick, komplett med Kalles kaviar, på en bänk intill de ovanliga orkidéerna.
“Ta med en picknickkorg och en filt”, tipsade Turistbyrån i Norrtälje inför planeringen av vår dagsrutt. Det finns inget matställe på Ängsö, men vi inser att det finns bättre sätt att frakta lunchmaten på än i en picknickkorg. Och korgen vill ändå inte åka med ska det visa sig.
När jag, sist av alla, hoppade av båten på Ängsö, såg vi hur korgen med prickigt tyg stod kvar på Sjögull och taxade med ut. Skeppspersonalen kom snabbt till undsättning och i en snygg manöver fick vi tillbaka vår korg. Framför oss på bryggan stod då ett gäng pensionärer ned stadiga väskor på ryggen. Vår picknickkorg var stor, otymplig och tung och vi gömde undan den i ett uthus på södra änden av ön.
När vi kommer till norra sidan är vi hungriga, men än mer lockar vattnet. Att doppa tårna efter vandringen är svalkande och underbart. Det är upplevelsen här på klippan i Norrviken som följer med mig från ön. Solstrålar som silas genom solhattens strån, sjöfågel som skriker, vågor som skvalpar vagt. Det här är skärgårdsliv. Här vill jag stanna. Nästa gång sover jag över på campingplatsen. Ovanliga växter är spännande – men inget slår en solvarm klippa och vågors skvalp.
Några timmar senare ska samma känsla komma tillbaka. Det är när vi lämnat Ängsö och åkt vidare i bil till Norrtälje. Jag står på en stor bräda i en å mitt inne i stan. Från söder hörs tunga maskiner som pålar ett nybygge, från norr ljuder fågelsång. Det känns som jag hamnat i Amazonas. Vatten inramat av träd och sol som strålar mellan lövkronorna. Det här är en helt annan upplevelse, men välbefinnandet rinner in i mig på samma sätt.
För första gången försöker jag mig på SUP yoga. SUP står för stand-up-paddling, det vill säga “stå upp och paddla”.
Brädan under mina fötter liknar en surfingbräda, men är större, stabilare och bredare. Ändå är det skönt att få på sig flytvästen före avfärd och jag känner mig lugnad av instruktören som har gett mig ett löfte:
– Vi kommer inte stå på huvudet.
Instruktören Denise Keyser sade upp sig från jobbet som strateg och satsar nu hundra procent på sin verksamhet Atmajala Café-yoga-SUP. Hela bonusfamiljen med man och fyra barn är också engagerade i yogahuset i det gamla elverket vid Norrtäljeån.
Själv gillar jag inte ens yoga. Och jag tycker inte om att paddla. Det är redaktören som skickade ut mig på uppdraget att testa yoga på en bräda. Fast när jag står med en paddel i handen på Norrtäljeån känner jag sig större och starkare, som en urtida krigarkvinna.
Samtidigt är det skönt att Denise Keyser håller vad hon lovat. I lugn takt får jag börja med att sitta på knä på brädan med fötterna pekande bakåt. Sedan vägleder hon när jag på darrande ben tar mig upp.
– Man har med hela sig själv. Det är det SUP yoga handlar om. Du behöver vara ständigt närvarande, annars blir du antingen blöt eller tappar balansen, säger hon.
Efter att vi paddlat uppströms ett tag instruerar Denise Keyser hur vi ska fästa brädan i ett buskage intill. Hon visar mig genom några enklare yogaövningar på brädan och det är då jag får den där känslan, precis som på den kala klippan i Norrviken på Ängsö.
Solen strilar mellan solhattens strån.
Solen strilar in mellan mina händer i en utsträckt yogarörelse.
Det är samma känsla. Bara helt olika upplevelser.
LÄS MER: På unt.se/sommaruppland hittar du mer sommarläsning!