Fler fiskeförbud i skärgården att vänta

Räkna med fiskeförbud i fler vikar i Roslagens och Stockholms skärgårdar än vad som finns i dag.

Norrtälje2006-04-18 23:23
På två år har 25 fredningsområden skapats i skärgården där fiskeförbud gäller under tiden 1 april-15 juni.
Nu aviserar länsfiskekonsulent Henrik C Andersson i Stockholms län att ännu flera vikar kan komma att omfattas av fiskeförbudet de närmaste åren.
Det finns också krafter i rörelse för att öka ut förbudstiden.
— Ja, allt tyder i alla fall på fler fredningsområden. Trycket både från yrkesfiskare, sportfiskare och fiskevattenägare är hårt att vi ska inrätta ännu flera fredningsområden. Samtidigt jobbar länsstyrelsen aktivt med frågan hur vi ska utveckla fisket så att det ska bli bättre. Detta är ett sätt.

UNT har vid flera tillfällen berättat om införandet av fredningsområden. Skälet är att det finns allt mindre fisk och att något måste göras för att främja fisket.
Nu i vår har Henric C Andersson deltagit på flera båt- och skärgårdsmässor.
— På dessa har jag informerat mässbesökarna om fiskeförbudet och alla jag kommit i kontakt med tycker att fiskeförbuden är bra. Ingen som jag träffat är emot idén om fredningsområden. De två synpunkter som ständigt förs fram är däremot att man vill ha fler fredningsområden där fiskeförbudet gäller under en längre tid än i dag.

På Gotland jobbar för närvarande Fiskeriverket med berörda myndigheter hur gädda, abborre och sik ska räddas kvar i de gotländska vattnen.
— I dag gäller fiskeförbud av abborre och gädda där under perioden 1 april - 31 maj. Förslaget är att öka ut förbudstiden en månad till att gälla från och med 1 mars. Visst, en utökad förbudstid är inte alls dumt, men vi tror inte på den modellen som används på Gotland och i Kalmar, säger han och fortsätter:
— Den går ut på att enbart förbjuda fiske av gädda och abborre. Det är omöjligt att veta vad fiskarna får i näten. Därför kommer vår modell som innebär ett totalförbud av fiske inom de 25 fredningsområdena att fortsätta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om