Fiskare mötte forskare

I den första kursen i sitt slag på ostkusten får fiskare mer kunskap för att möta den nya tidens krav och förändringar i fisket.

Norrtälje2005-12-07 23:59
Fiskarna ska också tänka mer ekologiskt på hur fisken påverkar ekosystemet.
Under ett par dagar den här veckan har därför Fiskeriverket hållit en kurs i fiskbiologi på Norrsundsskolan och Väddö folkhögskola i Roslagen.
Kursen är inget krav för att yrkesfiskarna ska få behålla sin fiskelicens, men utbildningen kan bli ett måste.
— Med dagens problemen i fisket behöver yrkesfiskarna mer kunskap och vara mer flexibla än någonsin tidigare. Vissa fiskarter minskar, vissa ökar, det kräver nya sätt att arbeta på, kanske som att ändra utrustningen, säger Teija Aho, gruppchef på Fiskeriverkets kustlaboratorium i Öregrund.

Bättre dialog
Ett annat syfte med kursen är att få igång en bättre dialog mellan yrkesfiskare och myndigheter som Fiskeriverket.
Carl Landfors som tidigare var ordförande i Uppsala läns fiskareförbund var en av de omkring femton deltagarna.
Som UNT berättade tidigare i höstas läggs fiskareförbundet ner vid årskiftet på grund av för få medlemmar och dålig ekonomi.
— När vi fiskare ser signaler i havet som inte är så bra drar vi i nödbromsen. Då lyssnar myndighetspersoner för dåligt. Myndigheter borde handla omgående och snabbutreda problemet. Därför är det viktigt att förhållandet mellan oss och myndigheterna blir bättre, säger han.
När UNT kommer på besök pillar och skär de omkring femton fiskarna i fisk de själva fångat.

Bestämma åldern
Nu gäller det att se vad som finns i magarna och att åldersbestämma fisken.
För det krävs mikroskop och specialverktyg som små, små sågar. En av fiskarna skär fisken mitt itu med sågen. Med specialfärg ser man årsringarna, men det går att bestämma åldern också genom att titta i fiskarnas hörselgångar och på fjällen.
— Det är viktigt att fiskarna kan bestämma åldern, det visar ju bland annat hur mycket lekfisk det finns och fisk som reproduceras. Jag tror inte särskilt många fiskare kan åldersbestämma, säger Teija Aho.
Carl Landfors från Norduppland har fiskat i hela sitt liv. Han blev yrkesfiskare för omkring 20 år sedan och är den sjunde generationens fiskare i släkten.

Katastrofal minskning
Det han mest oroar sig för är att fångsterna av strömming minskat katastrofalt, att sälen hotar fisket och det storskaliga fisket i Bottenhavet som finnarna bedriver.
— I dag är strömmingen är särart, vi fiskare börjar också bli det. Bara under det senaste året har strömmingen minskat oerhört kraftigt, säger han och fortsätter:
— På den här kursen får vi ökad förståelse om varför vissa arter minskar. Det beror inte enbart på det storskaliga fisket utan också på miljön.
Carl Landfors ger inte upp kampen om att även i fortsättningen vara yrkesfiskare.
— Men då måste man stå på många ben. Jag har butik, en hamn, vinterförvaring av båtar och tänker öppna servering i Fagerviken och kanske börja med fiskförädling. Och som yrkesfiskare får man gå över till annan fisk, men det är inte så lätt, torsken försvann redan på 1980-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om