Ejdern ökar i Roslagen

Fågellivet är livaktigare än någonsin i Roslagens skärgård.Ejdern har ökat med omkring 20 procent i Norrtälje kommuns kustvatten sedan mitten på 1970-talet.Det är bara ett exempel på hur fågellivet tagit fart.

Norrtälje2004-05-22 00:00
Det visar den heltäckande inventering och undersökning av kustfåglarna i Roslagens och Stockholms skärgårdar som Sveriges Ornitologiska Förening genomfört.
Projektet startade för fyra år sedan och skulle egentligen ha avslutats förra året.
— Men vi behövde komplettera inventeringen i Stockholms skärgård, därför har projektet dragit ut på tiden, säger Bill Douhan från Roslagens ornitologiska förening och som är en av dem som arbetar med projektet.

Resultatet sammanställs
Bill Douhan är förtegen om detaljerna kring rapporten som presenteras tidigast i höst.
— Nu är inventeringen färdig. Vi håller som bäst på och sammanställer resultatet, men det kommer att ta sin tid. Vi har kommit överens om att inte släppa ut några uppgifter innan rapporten är färdig, säger han.
Men vad UNT erfar kommer rapporten att innehålla flera dramatiska förändringar som visar att fågellivet är livligare än någonsin.
I Norrtälje kommun har ejdern ökat med cirka 20 procent.
Ejdern i Roslagen fortsätter att öka och finns nu långt inne i innerskärgården. Ejdern har lärt sig att umgås med människor och ett exemplar har till och med setts i Norrtälje hamn.
I Furusundsområdet finns ejdern överallt, vilket den inte gjorde när den förra kustfågelsinventeringen gjordes år 1975.
Andra förändringar är att skarvar finns i skärgården i dag. De fanns inte i mitten på 1970-talet.
Ett annat nytt inslag är att nu för tiden häckar knölsvanar längst ut på de yttersta skären.
Tobisgrissla, tärnor och vadare är hårt utsatta för minken. Minken jagar kustnära och går upp i stenig terräng, men havstrut och gråtrut är aggressiva och håller minken borta.

Kanadagåsen ny gäst
En helt ny gäst i skärgården är kanadagåsen.
Havsörnen har återkommit på häckningsplatser den hade på 1940-talet och tidigare och häckar nu i såväl ytter-, mellan- och innerskärgården som i stora skogar och vid sjöar på fastlandet.
— Rapporten får ett högt värde. Inte minst visar den vilka öar som är mest skyddsvärda och vilka skyddsåtgärder som måste sättas in, säger Bill Douhan.
Projektet leds av Sveriges Ornitologiska Förening och utförs av projektgruppen Kustfågelgruppen.
Det finansieras av landstinget i Stockholms län, länsstyrelsen i Stockholms län, WWF och Naturvårdsverket.
Det område som undersökts är minst 3 300 kvadratkilometer skärgård inom tolv skärgårdskommuner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om