Dykare får inte bärga finskt vrak
Handelsfartyget Vrouw Maria som sjönk i Östersjön år 1771 fullastad med dyrgripar tillhör finska staten.Detta står klart sedan Högsta domstolen i Finland inte beviljar prövningstillstånd i fallet Vrouw Maria.
En av dykarna, Rauno Koivusaari, som bärgade fartygets sigill, har drivit en rättslig process i Finland för att få rätten till lasten och att bärga fartyget.
—Högsta domstolens beslut innebär att finska staten nu både kan bärga och förvalta Vrouw Maria, säger Jukka Sippo vid Högsta domstolen i Finland till UNT.
Det blir Museiverket i Helsingfors som tar beslut om när fartyget bärgas.
—Troligen tar vi ställning till bärgningsfrågan i början av nästa år. Men sedan måste den vidare till undervisningsministeriet eftersom de har pengarna. Kanske kan en bärgning inledas i sommar, säger Maija Martikku vid Museiverket.
UNT berättade om Vrouw Maria i somras och samtidigt om svensken Bernt Molin som kan få uppdraget att bärga vraket.
Bärgare har kunskapen
Bärgningen av Vrouw Maria kräver extraordinär försiktighet och noggrannhet. Metoden bygger på att inte släppa in något syre i fartyget.
—De kan inte hitta någon lämpligare bärgare än mig. Jag har en världsunik lösning på hur hon ska bärgas. Jag har både metoden och utrustningen. Jag tror att vi ligger i frontlinjen av de bärgare som är aktuella, säger Bernt Molin, som dessutom har finansiärer till det kostsamma projektet.
Metoden går bland annat ut på att bärga vraket utan att gå ner med dykare. Problemet om dykare används är att de behöver syre. För att bäst bevara Vrouw Maria får inget syre frigöras i fartyget.
Maija Martikku har hört talas om Bernt Molin och att ett antal svenska miljonärer står bakom honom för att finansiera en bärgning med hans metod.
—Problemet är inte att finansiera en bärgning, det är att få pengar till konserveringen. Vem eller vilka har råd att sponsra det enorma arbete som kommer efter bärgningen? Det är den stora frågan, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!