"Dansen gör mig fri"
Från tidig morgon till sen kväll dansar sexton unga från området Flygfältet på ett läger. - Utan det skulle fler glo på tv och spela dataspel. Och risken för kriminalitet minskar, säger Melsa Aslan, 14 år.
Lycklig för stunden. Johanna Sörtoft är inte ensam om den känslan på lägret.
Foto: Mikael Silberstein
-Det är varmt, kan vi inte ha rast ett tag till, säger någon.
-Får jag gå på toaletten, undrar en annan.
-Är det kris? Okej då, svarar Markus Rakdee Ahlberg.
Efter ett tag byter han hiphop mot reaggeton och då är det armhävningar och sit-ups som gäller. Han pratar en del, men det behövs inte alls. Allt ser så självklart ut, han visar rörelserna och med ens gör 16 personer likadant.
Katja Zelaya ser lycklig ut liksom Johanna Sörtoft och de flesta i lokalen. I den stunden finns inte mycket mer förutom den känslan och dans och musik och svett.
Minskar utanförskap
Klotet har fått 58000 kronor från en minnesfond och pengarna räcker till lägret, som pågår i en vecka. På dagarna undervisar Markus Rakdee Ahlberg och på kvällarna kommer gästlärare som visar flamenco, salsa, orientalisk dans, capoeira och afrokubansk dans.
-Men sedan är det hemgång, vi gör så för alla får inte sova borta. Flygfältet är ett socialt utsatt område med människor från många länder, säger Annika Engström, från Klotet.
Sara Yusef, 14 år och hennes vänner på Flygskolan kom till Klotet och sa att de älskar hiphop och streetdance. Och de fick danskurs, dansfest och nu även ett läger.
-Vi rör på oss i stället för att sova. Annars brukar det vara tråkigt, jag badar och är med kompisar.
Melsa Aslan, 14 år, håller med.
-Det känns som att vi gör något. Med lägret minskar chansen för att folk hänger på stan och är kriminella.
Det är viktigt att ungdomarna på Flygfältet får en chans att odla intressen. Det kan vara en inträdesbiljett till det svenska samhället, enligt Annika Engström.
-Många unga på Flygfältet är inte med i kommunala musikskolan, föreningar och studieförbund. Sådant som andra ungdomar gör.
En del ställs utanför av ekonomiska skäl, enligt Annika Engström. Många familjer har flera barn och prioriterar att resa utomlands.
-Klotet jobbar förebyggande och vill minska det utanförskap som ekonomiska skillnader kan skapa, säger Annika Engström.
Sara Yusef, blundar, dansar, känner sig pigg och energisk och
Markus Rakdee Ahlberg har skadat sig lite. Några ögonblick ser det ändå ut som att han flyger fram.
-Dansen gör mig fri. Jag kan göra vad jag vill. När jag är arg kan jag explodera, när jag är ledsen grinar jag. Dansen har hjälpt mig att lämna dåliga saker som kriminalitet bakom mig.
Den tolfte augusti dansar lägerdeltagarna på Klotets världskulturfest på Stora Torget i Norrtälje.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!