Civil helikopter ska trygga sjöräddningen
Det måste finnas räddningshelikoptrar i Roslagens skärgård och längs Upplandskusten. Det slår Sjöfartsverket fast sedan försvaret sparat och flyttat sina helikoptrar.
Försvarsmaktens helikopterberedskap avvecklas vid flottiljen på Berga till följd av försvarsbeslutet.
Den enda beredskap som försvaret i fortsättningen kommer att kunna upprätthålla är i Ronneby.
Om inte marinens helikopter i Berga ersätts med en civil står stor stora delar av Östersjön, Roslagens skärgård, Upplandskusten och Mälardalen utan räddningshelikopter.
Bas i norrtälje?
Infrastrukturminister Ulrica Messing håller med Sjöfartsverket och anser att Sjöfartsverket får titta på vilka civila aktörer det går att teckna avtal med för att garantera sjöräddningen.
UNT nådde inte Ulrika Messing under tisdagen, men hennes presssekreterare Johan Hasslow uppger att det är hennes inställning.
Ulf Hallström tycker det är självklart att marinens räddningshelikopter på Berga ska ersättas av en civil räddningshelikopter i Stockholms län. Han tycker att det är viktigt att en av de nya civila räddningshelikoptrarna får en bas i Stockholmsområdet.
— Norrtälje eller Tullinge? Vi vet inte var i länet helikoptern ska stationeras, det är en fråga som vi får klara ut i regeringsuppdraget, säger han. Jag delar länsstyrelsens synpunkter på värdet av en räddningshelikopter i länet. I regionen har vi regering och riksdag, port till Mälaren, huvudstadsperspektivet, två stora flygplatser, ett stort antal färjelinjer och stora volymer godstransporter, säger han.
Upphandling
Sjöfartsverket förbereder nu en upphandling av civila räddningshelikoptrar som ersättning för beredskapen i Berga och även i Säve utanför Göteborg, som kommer att bli utan helikopter i slutet av det här året.
- Det kommer att ta ett halvår att genomföra upphandlingen och innan den nya organisationen är genomförd. Det kommer inte att bli några luckor i skarven, det vågar jag lova.
Försvaret har sina helikoptrar vid Berga och Säve i första hand för militära uppgifter. Men det har visat sig att helikoptrarna gör en mängd sjöräddningsuppdrag och även enstaka ambulansuppdrag.
Kan utvecklas
Lars Widell vid Sjöfartsverket tror att det finns stora möjligheter att utveckla verksamheten med räddningshelikoptrar när den blir civil:
- Verksamheten med civila räddningshelikoptrar kan säkert genom kostnadseffektiva lösningar utvecklas på ett bra sätt. Det är meningen att verksamheten med den civila räddningshelikoptern ska kunna samutnyttjas av andra aktörer, som exempelvis av Stockholms läns landsting, säger han.
Det är därför inte omöjligt att Stockholms läns landsting kan slopa avtalet med Uppsala läns landsting om den extra ambulanshelikoptern sommartid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!