Brottsoffer fick ingen hjälp - grannen i hård kritik mot kommunen
Norrtälje kommun tar inte hand om sina brottsoffer på ett tillfredsställande sätt och lever inte upp till socialtjänstens lagar i brottsofferfrågor.Det anser privatpersonen Rolf Lindgren i Sättraby utanför Rimbo sedan hans närmaste granne misshandlats, rånats och hotats med vapen av två gärningsmän.
— Nej, verkligen inte. Rent allmänt tar inte kommunerna sitt ansvar för brottsoffer, säger han.
Som UNT berättat vid flera tillfällen rånades, misshandlades och hotades en man i 55-årsåldern i sitt fritidshus under natten till lördagen för drygt en vecka sedan i Sättraby i Roslagen.
Rolf Lindgren som är hans närmaste granne har på nära håll följt 55-åringens väg tillbaka från sjukhusdygnen efter rånet och tills han kom hem för nästan en vecka sedan.
"Ingen hjälp"
— 55-åringen har inte fått någon hjälp av socialtjänsten i Norrtälje. Tvärtom så har socialtjänsten lämnat honom ensam i huset. När socialsekreteraren skjutsade mannen från sjukhuset till huset så fick han slita sönder ytterdörren som inte gick att låsa. 55-åringen hade inte tillräckligt med kläder, dessa hade polisen för DNA-analyser. Han hade inga pengar och kände sig hotad och rädd att vara ensam kvar i huset, säger Rolf Lindgren.
Rolf Lindgren anser att socialtjänsten borde ha städat upp i huset efter rånet och skaffat en ersättningsbostad åt 55-åringen den första tiden efter händelsen. Han tycker också att socialtjänsten borde ha undersökt i vilket tillstånd han var efter den chockartade upplevelsen.
Grannarna vaktar
— Kommunen kontaktade inte ens brottsofferjouren. Det han fick av kommunen var 300 kronor för att handla mat på ICA och bussbiljetter. Det är skandal. Nu har vi grannar avlöst varandra så vi kunnat vara hos mannen på dagarna.
Socialchef Yvonne Nilzon i Norrtälje kommun beklagar om någon tycker att kommunen är nonchalanta i den här frågan.
— Om vi fått frågan från mannen om att ställa upp med annat boende tillfälligt så hade vi gjort det. Att röja i lägenheten är inte socialtjänstens ansvar, inte heller att skydda honom från hot, det är polisens sak. Vi brukar hänvisa till brottsofferjouren och mår han dåligt mentalt är det psykiatrins ansvarsområde, säger hon.
Hänvisar till lagen
— Tycker du att Norrtälje kommun lever upp till intentionerna i socialtjänstlagen för brottsoffer?
— Ja, i lagen står att kommunen bör verka för att den som utsatts för brott och deras anhöriga får stöd och hjälp. I lagen talas i första hand om kvinnor och vi gör mycket för misshandlade kvinnor, säger Yvonne Nilzon.
Magnus Lindgren tycker det här konkreta exemplet visar hur dåligt ställt det är i kommunerna.
— Brottsoffret ska inte behöva fråga om hjälp! Oftast känner inte brottsoffret till sina rättigheter, han eller hon kanske inte ens orkar fråga. Brottsoffret är redan utsatt och sårbar. Norrtälje kommun har tydligen lite beredskap för sådana här händelser. Kommunernas socialtjänst måste ta sitt ansvar och ska inte föra över det varken till grannar, brottsofferjourer eller kvinnorjourer, säger Magnus Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!