Bozena minns påvens julklapp
Bozena Brozek-Olsson, 52 år, i Rimbo hade ett alldeles särskilt förhållande till påven Johannes Paulus II.När hon var åtta delade påven, som då var präst, ut en julklapp till henne i en liten kyrka i Krakow.
Något av det påven lärt mig är att våga vara mig själv, säger Bozena Brozek-Olsson.
Foto: Christer Bergström
Bozena Brozek-Olsson har många minnen av påven.
—Jag bodde i Krakow under hela den tid som Johannes Paulus II verkade där som präst, ärkebiskop och kardinal. Jag hade förmånen att följa hans ämbete tills han år 1978 blev påve och flyttade till Vatikanen, säger hon.
Bozena Brozek-Olsson som är född i Krakow flyttade till Sverige år 1984.
Bozena Brozek-Olsson kom i påvens närhet många gånger.
Religionsundervisning
Det som gjorde att hon ofta kom i kontakt med påven var att hon bodde bara några stenkast från det biskopsämbete i Krakow där påven tjänstgjorde.
Så här berättar om vad som ledde fram till kontakterna:
—När jag var litet barn gick jag till kyrkan för att läsa religion. Religion var inget som fanns i skolundervisningen i kommuniststyrda Polen. Nästan alla barn gick till kyrkan för att få undervisning i religion. Jag gick till en liten kyrka som ligger mitt emot biskopsämbetet. När det närmade sig jul var traditionen att barnens föräldrar skulle slå in sina julklappar till barnen och lämna paketen till nunnorna. Gåvorna skulle sedan delas ut av påven som då var präst i Krakow, berättar hon.
Gjorde starkt intryck
Bozena Brozek-Olsson minns som det vore i går när prästen Karol Wojtyla, som påven hette, delade ut julklappen till henne.
—Hans leende var så mjukt och charmigt. Han rörde vid min kind och gjorde korstecknet i pannan. Han gjorde ett starkt intryck.
Sedan den stunden sprang hon runt till de kyrkor i Krakow som Karol Wojtyla höll mässa i.
När hon konfirmerades av påven några år senare lade han sina händer på hennes huvud och välsignade henne.
—Han var verkligen omtyckt av alla. En gång efter en mässa hade en stor folkmassa bildats runt omkring honom. När han satte sig i bilen ville folket hylla honom. De hissade hela bilen med påven som satt kvar i!
Sista gången Bozena Brozek-Olsson såg påven var vid hans besök i Uppsala år 1989.
Säkerhetsvakter—Jag var klädd i Krakows folkdräkt och trängde mig genom folkmassan för att få kontakt med påven. Men besöket var rigoröst omgärdat av säkerhetsvakter. Jag skrek VÄLKOMMEN HIT! på polska när jag var några meter från honom. Han tittade, såg folkdräkten och vinkade. Han kände inte igen mig, men tänk om jag hade fått möta honom och berätta mina första barndomsminnen.
Hennes egen uppfattning om påven är att han hade humor, var generös, var en god lyssnare, gjorde mycket för unga, ja, han var ständigt omgiven av ungdomar.
Det påven lärt henne och hon tror sig ha nytta av i livet är hans tankar om solidaritet och medmänsklighet, att våga vara sig själv och att det starkaste vapnet är kärlek.
Fotnot: Kardinal är katolska kyrkans hierarkiska ordning av att vara nummer två efter påven.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!