Bokbussen lockar till samtal
Om att vara förälder, om att leva i nuet, om rasism, om Kinas domstolsväsende, om en detektivbyrå, om äppelträd. Böcker om vitt skilda ämnen diskuterades när den uppskattade bussen i går kom till Norrby gård.
—Den handlar om ett rån och är läskig, säger Hilda Haag och tittar på sina yngre tvillingsystrar Filippa och Edith.
Bibliotekarien Gunilla Folkesson visar henne flera böcker i samma serie och läser en bit.
Näst störst
Den ambulerande bokbussen är det näst största av tio bibliotek i Norrtälje kommun, sett till antalet lån. Tidigare brukade den hålla sommarstängt, men sedan tre år tillbaka förvandlas bussen i juli till Biblioplayas. Idén kommer från Spanien, att biblioteket ska komma till folk på stranden. I Norrtälje kommun dyker Biblioplayas upp i mindre orter och i stadsdelen Flygfältet, med många olika nationaliteter. Förutom omkring 4 000 böcker bjuds även på turistinformation, poeter, författare och dansare. Tanken är att locka folk som inte annars skulle låna böcker. Men även att marknadsföra kommunen och näringsidkare bland Norrtäljes sommargäster. Biblioplayas sponsras nämligen helt av privata företag.
—Vi är mycket tacksamma för den här servicen. Utan Biblioplayas hade vi fått åka till Hallstavik, säger Ulrika Haag, Hildas mor.
Förutom barnböcker är hon ute efter handböcker om byggande och hennes make brukar vilja låna böcker om barnuppfostran.
Även Hildas mormor Monica Haag är med på Biblioplayas och hon tipsar om boken Röd åklagare av Xiao Rundcrantz. Det är en åklagares berättelse om vägen från hennes fattiga barndom i Kina, via arbete som åklagare, till livet i Sverige i dag.
—Det är en skakande verklighetsskildring. Det kinesiska domstolsväsendet verkar korrumperat och det kan gå att köpa sig fri från sin skuld, säger Monica Haag.
Tom Macksey, fem år gammal, är däremot intresserad av allt som handlar om sjörövare och skepp. Pappa Paul Macksey letar efter en ljudbok och en bok om att beskära äppelträd, medan mamma Lisa Macksey läst ut en bok om konsumtionssamhället.
—Det känns som att vi lever i ett sådant samhälle. Dagens unga har allt, men hinner knappt med att handla.
Familjen Macksey var på väg att bada när de såg bokbussen och tycker att den är ett utmärkt initiativ. De hade inte tänkt på att det faktiskt går att låna böcker på semestern här.
Glada för servicen
Gunilla Folkesson är chef för bokbussen och gillar sitt arbete. Hon möts varje dag av positiva människor som är glada för den service de får.
Bokbussen är en viktig tjänst för flera skolor på mindre orter i kommunen och det är även viktigt att nå glesbygdens kommuninvånare.Biblioplayas gör ett av sina stopp på torsdagar i området Flygfältet i Norrtälje, där det bor människor som talar
många olika språk. Bibliotekschef Kerstin Ericsson:
—Vi har aktiviteter för barn och för att få deras föräldrar engagerade. Internetuppkopplingen gör att vi kan erbjuda tidningar på andra språk.
—Det är mycket viktigt att minska det mentala avståndet. Vi vill att folk från Flygfältet ska hitta till huvudbiblioteket.
Sveriges allmänna biblioteksförening delar varje år ut priset för landets bästa bokbuss. Förra året gick det till Norrtälje kommun. Britt-Marie Jacobsson från Norrby gård, utanför Älmsta, är en av alla nöjda besökare. Hon har affischerat och pratat med grannar för att locka till Biblioplayas. Gunilla Folkesson talar om att bokbussen i framtiden kan komma att göra ett stopp i Norrby gård, tack vare Britt-Marie Jacobssons önskemål.
Men nu ska hon låna böcker åt sina barnbarn och än en gång hämta hem Lasermannen av Gellert Tamas.
—Jag har precis läst Zahiren av Paulo Coelho. Han skildrar människans sökande efter lycka på ett fantastiskt sätt. Det är lätt att bli blind för den på hemmaplan, den finns ofta på nära håll, säger Britt-Marie Jacobsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!