"Besättningen gjorde allt fel"
Vi satt i restaurangen och åt. Plötsligt hörde jag hur motorerna rusade. Fartyget drev mot styrbord, backade och vibrerade hårt. Sedan stannade båten med ett brak. Lampor började blinka, sedan låg hon stilla som en segelskuta. Under tre fyra minuter var det helt mörkt ombord.
Jarl Borg, Greta Steinvik och Hans Krogh.
Foto: Christer Bergström
Fartyget var på väg från Stockholm mot Tallinn. Av de 540 personerna var 167 besättningsmän.
— Jag hörde att båten gått på ett grund, hon hade slagsida en kvart, så jag sprang ut på däck, säger Jarl Borg när han sitter omgiven av några norska vänner på ett hotell i Norrtälje. De var också med på Regina Baltica. Efter grundkänningen hänvisades de av rederiet Tallink till hotellet.
Blockerade utrymningsvägar
Sällskapet är kritiskt till hur besättningen hanterade situationen.
— Besättningen gjorde allt fel. När vi talade med dem och sade att vi stod på ett grund svarade de att det gjorde vi visst inte, utan att det bara var ett strömavbrott. Det är ingen fara sade man, berättar Hans Krogh, som har många års erfarenhet av båtar och fartyg.
När Hans Krogh förklarar vad han menar med att besättningen gjorde allt fel säger han:
— Besättningen uppmanade passagerarna att använda hissarna och ta sig till bildäck med bagage! Något av det mest grundläggande är att inte göra det. Hissar kan stanna. När folk gick med bagage mot bildäck blockerades utrymningsvägar och passagerargångar.
Det gick inte att ta sig fram, säger han och fortsätter:
— Det var mycket folk, alla som jag såg var kraftigt berusade. Efter grundstötningen bjöd rederiet på gratis drinkar och whisky. Jag såg någon som kom med fyra fem drinkar i handen och svepte en efter en. Om en evakuering hade krävts hade det varit mycket besvärligt att hantera så många berusade passagerare. När folk sedan körde av färjan var både lastbilschaufförer och privatbilister mer än runda om fötterna.
Efter omkring 1,5 timme kom information om att fartyget hade gått på grund. Fartyget gick för egen maskin till hamnen i Kapellskär, senare under natten till Åbo.
Det norska sällskapet reste till Tallinn med Tallink under onsdagskvällen.
FAKTA
Grundstötningar i Stockholms skärgård
Flera passagerarfartyg har gått på grund längs den trånga farled som nyttjas av Finlands- och Estlandsfärjorna i Stockholms skärgård. Några exempel:
1999: I juli gick passagerarfartyget Radisson Diamond med 533 personer ombord på grund i Furusundsleden. Efter ett haveri i maskinrummet hade fartyget tappat styrförmågan. Kryssningsfartyget drogs loss och kunde sedan gå för egen maskin.
1996: I början av februari fick 1 112 passagerare tillbringa tio extra timmar ombord på Silja Lines passagerarfärja Silja Symphony, som gått på grund vid Södernäs på Värmdö efter en felbedömning.
1995: I januari gick färjan Silja Europa på grund i Furusundsleden. Grundstötningen var lindrig, men befälet åtalades vid Åbo tingsrätt. Fartyget hade fått fel på det hastighetsreglerande systemet.
1994: I oktober gick Estlines inhyrda godsfärja Cap Canaille på grund vid Furuholmen söder om Vaxholm. Fartyget fick en mindre läcka, men ingen av de 24 ombord kom till skada. (TT)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!